27.04.2008 - Mejä-koe, Luumäki, Munne - Arvostelut

Kuvia mejäkokeesta täällä.
Järjestäjä: Kymen Spanielit

Kokeen ylituomari: Heikki Vesikko
Muut tuomarit: Kati Huovila
Kokeen vastaava toimitsija: Riitta Helle
Kokeen sihteeri:
Kokeen emäntä:
Milla Kokkonen
Seija Helle
Sää: Aurinkoinen, poutasää

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä toimi Kymen Spanielit ry. Koepaikkana Munteen Metsästysseura ry:n maja. Kokeeseen osallistui kuusi AVO- ja kuusi VOI-koiraa. Arvostelin itse AVO-luokan ja Kati Huovila VOI-luokan koirat. Koevastaavana toimi Riitta Helle, saaden kokeen omalta osaltaan kulkemaan joutuisasti. Koetoimikunta oli hyvin tehtäviensä tasalla. Maasto oli jäljestykseen hyvin sopivaa kangas- ja suomaastoa, johon jäljet oli taitavasti sijoitettu. Merkkaustapa oli piilo, sekä tarpeellisin osin tukimerkein. Oppaat suoriutuivat tehtävistään hyvin. Kaatona käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina tein teerien lentoonlähtöjä ja sekä hirvien että karhujen jälkiä. Haulikolla suoritetun laukauksensietotestin läpäisivät kaikki koirat. Päätin kokeen klo 18.35

AVO-koirat

cockerspanieli, uros, s. 10.4.2004 Rek. no FIN27332/04
Raccoon's Victorious Step AVO 0
Patrikainen Helena  

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Helena Patrikainen

Lähtee nopeasti, etenee maavainulla alun 50 metriä tarkasti jäljen päällä. Ottaa siinä riistavainun ja hakee riistaa jäljen molemmin puolin. Ei suostu aloittamaan jäljestystä, saa hukan. Palautuksen jälkeen tarkkaa jäljestystä n. 100 metriä, jolloin ottaa uudelleen riistavainun, saa tästäkin hukan. Palautetaan taas jäljelle, edetään sitä kulmalle, jonka ohittaa vasemmalta. Etenee kulmalta liian kauas, siellä tutkitaan karhun jälkiä eikä aloiteta jäljestystä kohtuuajassa, saa hukan. Tällöin koe keskeytettiin.

 

cockerspanieli, narttu, s. 7.2.2001 Rek. no FIN16412/01
Leading-Light Amazing Amazon AVO 0
Seistilä Sari  

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Sari Seistilä

Lähtee oma-aloitteisesti, etenee maavainulla. Alkaa hakkuualue, jossa on vielä propsit maassa. Siinä ei jälkityö ole kiinnostavaa, etenee kuitenkin jäljen sivussa. Poistuu siitäkin kauemmaksi määrätietoisesti, saa hukan. Palautuksen jälkeen etenee mallikkaasti kulmalle, pysähtyy ja nuuhkii paikan. Jatkaa siitä kuitenkin yli makuun määrätietoisesti palaamatta jäljelle, saa hukan. Jäljestää toisen osuuden jälkitarkasti kulmalle, ottaa sen jälkitarkasti. Kolmannella osuudella oli taas hakkuita, eikä jäljestys siinäkään edennyt kuin n. 100 metriä, jolloin poistuu jäljeltä ensin vasemmalle ja sieltä jäljen yli oikealle. Tällöin koe keskeytettiin kolmannen hukan jälkeen.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 4.4.2006 Rek. no FIN31322/06
Attenborough April Donation AVO 3
Huovila Kati 26 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Riitta Helle

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä


Ohjattu lähtö, etenee maavainulla ensimmäisen osuuden lähes tarkasti jäljen päällä. Osuuden loppuosa oli suopursukasvien peittämää, tästä jäljestäjä väsyi niin, ettei mennyt kulmalle, joka oli taaimmaisella pyöräuralla, oikaisi kulman näin oikealta. Väsymys tuotti toisen osuuden puolivälissä etenemisen pysähdyksen. Rengastaa siitä jäljen ja poistuu siitä määrätietoisesti, palautetaan jäljelle. Edetään toiselle kulmalle, se osoitetaan pysähtymällä ja nuuhkimalla. Kolmannen osuuden puolivälistä kiertää kallion vasemmalta ja harhautuu pois jäljeltä, saa hukan. Etenee lopun jälkitarkasti, kaadolle pysähtyy, nuuhkii, nuolee ja jää paikoilleen.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39784/06
Loitsutuulen Windbell AVO 2
Kokkonen Milla 36 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Milla Kokkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä


Lähtee reippaasti. Etenee 1. osuuden maavainulla tarkasti jäljen päällä pysähtyen makuulle, lähtee siitä kaartaen oikealle 2. osuudelle. Etenee sitä siksak-kuviolla pysähtyen makuulle. Lähtee siitä ikään kuin osuuden jatkeelle edeten niin kauas, että tuomitaan hukka. Palautuksen jälkeen jäljestää taas jälkitarkasti kaadolle, jolle pysähtyy, nuuhkii ja jää paikoilleen.

 

cockerspanieli, uros, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39782/06
Loitsutuulen Wizard AVO 2
Helle Riitta 37 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Lasse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä


Lähtee määrätietoisesti jäljelle. Etenee maavainulla, tekee rengastuksen jäljen sivulla 2. ja 3. osuudella, muuten suorat osuudet jälkitarkasti. Osoittaa kulmat/makuut pysähtymällä. Lähtee 1. kulmalta rengastaen. Lähtee 2. kulmalta 2. osuuden jatkeelle, etenee liian kauas ja saa hukan. Lopussa menee suoraan kaadolle, pysähtyy, nuuhkii, kiertää paikkaa kirsu sääriluussa kiinni.

 

espanjanvesikoira, narttu, s. 11.9.2003 Rek. no ER43385/03
Herman's Miguela AVO 1
Horne Paula 40 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Paula Horne

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä


Ohjattu lähtö. Etenee maavainulla pääasiassa jäljen päällä. Tekee pari kaarrosta ensimmäisellä osuudella jäljen oikealle puolelle. Ohittaa tällöin kulman, löytää lunta, piehtaroi siinä ja palaa kaartaen kulmalle sen tiedottaen. Selvittää toisen osuuden jälkitarkasti ja ohittaa taas kulman, löytää sieltä taas lunta, palaa piehtaroinnin jälkeen kulmalle, osoittaa sen nyt sitä penkomalla. Kolmas osuus jälkitarkasti kaadolle, pysähtyy sille, nuuhkii, nuolee ja jää paikoilleen. Vilvoittelu kulmissa ei haitannut suuremmin arvioitaessa suoritusta kokonaisuutena.

 

 

VOI-koirat

Amerikanvesispanieli, uros, s. 27.10.2004 Rek. no FIN30221/05
Little Brownies Curly Kid VOI 0
Miettinen Maria  

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Maria Miettinen

Curly odotti istuen, sai luvan haistella alkumakauksen, sen nopeasti nuuhkaisten ja jatkaen innolla jäljelle ilmavainua käyttäen. Curly jäljestää pääosin aaltoillen jäljen molemmin puolin tai kulkien jäljen sivulla, välillä nuuhkaisten veretettyä vanaa. Toisen osuuden lopulla ajautuu sivuun, hukka. Makauksista kaksi vierestä ohi, kolmannen osoitti, muttei hidastanut vauhtiakaan. Katkokulma oikaisten sisäkautta, toinen kulma hieman takaa varmistaen, kolmas jäi jäljestämättä, kun kaksi hukkaa tuli kulmalla peräkkäin. Koe keskeytyi. Vauhtia rauhallisemmaksi, niin Curly ei saa touhottaa mitä ja miten itse haluaa.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 12.4.2004 Rek. no FIN26564/04
Sweetie-Pie Fly Me To The Moon VOI -
Raatikainen Ossi  

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Ossi Raatikainen

Pepi rauhoitetaan istuen. Makauksen Pepi haistelee nopeasti ja ottaa ilmavainulla hajun jäljen sisäpuolelle, missä sorkan jäljet ja jatkaa väärien jälkien perään, hukka. Palautuksesta hetki jäljellä ja ilmavainulla aaltoillen kulmalle, minkä kiertää takakautta. Jäljeltä ilmavainulla tuoreiden sorkanjälkien perään ja ohjaaja keskeyttää kokeen. Ensimmäinen makaus sivusta ohi. Tänään riistan haju oli verta halutumpi.

 

cockerspanieli, narttu, s. 21.5.1999 Rek. no FIN29194/99
Damirazin Bikku-Bimu VOI 3
Kalkkila Taru 24 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Taru Kalkkila

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä


Valjaista kiinni pitäen Damille näytettiin alkumakaus ja haistelun jälkeen ohjattiin krepeille. Dami jäljestää maa- ja ilmavainulla, välillä kaarrellen ja ihmetellen etenkin ojien ylityksiä, mitä oli useita. Ensimmäinen osuus muutamilla tarkistuslenkeillä, joista yhdeltä ei palannut itsenäisesti, hukka. Katkokulman vieressä Dami työnsi pään heinikkoon useita kertoja, eikä jäljestys jatkunut, hukka. Katkolla veretyksen lopusta jälkeä pitkin, tarkastaen kuitenkin heinikon uudestaan. loput osuudet lähes jäljen päällä, välillä aaltoillen. Kaadolle sivusta, sorkkaa haisteli. Makauksista kahta pysähtyi haistelemaan, yhdellä hidasti, yksi ohi. Kulmat takaa kaartaen, kolmas laajemmin kuin toinen. Rauhallinen "tuumailija".

 

cockerspanieli, narttu, s. 13.3.2002 Rek. no FIN23464/02
Raccoon's Hip Hip Hurraa VOI 2
Kääriäinen Johanna 34 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Kimmo Kääriäinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä


Näytetyn alkumakauksen Nita haisteli nopeasti ja heti pyöri hirven jäljillä. Ensimmäinen osuus haasteellista, järvelle laskevaa rinnettä, missä hakkuujätettä. Osuuden Nita selvitti muita osuuksia paremmin. Toisella osuudella useita pyörimisiä jäljen molemmin puolin ja kirsun noustessa poistuminen sorkan jälkien perään, mistä ei palannut, hukka. Kahdella viimeisellä osuudella muutama tarkistus sivulla. Kulmat tarkasti. Katkolla veretyksen loppuun jäljen sivulta, muuten jäljen mukaisesti. Makauksista yhdelle hidasti, muille pysähtyi. Sorkkaa haistelemaan. Aaltoileva jäljestäjä, jota sorkanjäljet kiinnosti tänään enemmän.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 6.2.2005 Rek. no FIN18112/05
Breeze Sun 'n' Fun VOI 1
Sorsa Mervi 44 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Mervi Sorsa

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä


Valjaista kiinni pitäen Sannille näytetään alkumakaus ja ohjataan krepitykselle. Alkumakauksen ja kolme muuta Sanni osoitti pysähtyen, viimeisen ohitti. Jäljestys oli tarkkaa, mutta jokaisella osuudella Sanni teki tarkistuslenkin jäljen sivulla tai molemmin puolin jälkeä. Katkokulmalla Sanni meni veretyksen lopusta ilmavainulla kohti veretyksen jatkoa tarkistaen hieman matkalla. Toinen kulma hieman ulkokautta ja kolmas hieman oikaisten sisäkautta. Kaatoa Sanni haisteli. Lupaava jäljestäjä.

 

cockerspanieli, uros, s. 14.7.2005 Rek. no FIN38916/05
Breeze Way to Fame VOI 1
Savolainen Raili 47 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Raili Savolainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä


Junnu haisteli tarkasti näytetyn alun ja ohjaaja lähes kantoi valjaista etutassut ylhäällä innosta kiirehtivää Junnua. Maavainuinen ja tarkka jälkityö alkaa heti alusta, jatkuen kaadolle saakka. Ensimmäisellä osuudella Junnu katsoi lumikasaa (samanvärinen kuin ohjaajan auto) jäljen sivulla kaartaen ja viimeisellä osuudella pusikossa pieni kierros. Kulmista ensimmäinen ympyröiden, katko mallikkaasti ilmavainulla kaartaen ja kolmas takakautta. Makauksilla pysähtyi yhtä lukuunottamatta, mille hidasti. Sorkkaa haisteli.