29.06.2008 - Mejä-koe, Elimäki, Mustila - Arvostelut

Kuvia mejäkokeesta täällä.
Järjestäjä: Kymen Spanielit ry & Koiraseura Kotkan Kiva


Koirakuva
Engwell's Xaraco, om. Anu Kokkarinen

Kokeen ylituomari: Paul Vuori
Muut tuomarit: Ilkka Niemi
Kati Huovila
Tuovi Henttu
Kokeen vastaava toimitsija: Kimmo Kääriäinen
Kokeen sihteeri:
Kokeen emäntä:
Milla Kokkonen
Anne Kaskela
Sää: pilvipouta ja ukkossadekuuroja

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kymen Spanielit ry. ja Koiraseura Kotkan Kiva ry.. Kokeet pidettiin Mustilan Seudun Metsästysyhdistyksen metsissä, tukikohtana oli Elimäen Eräveikkojen maja.
Ylituomarina oli Paul Vuori Nurmijärveltä.Hän arvosteli koirat jäljillä VOI 19-24. Muina tuomarina olivat Kati Huovila Muurikkalasta arvostellen jäljet AVO 1-6, Ilkka Niemi Hollolasta arvostellen jäljet AVO 10-12 sekä VOI 13-15 ja Tuovi Henttu Vantaalta arvostellen koirat jäljillä AVO 7-8 ja VOI 16-18.
Koearvostelijana oli Aila Pekkarinen AVO-1-6, tuomarille Kati Huovila 633379.Hänen koearvostelunsa hyväksyttiin.
Vastaavana koetoimitsijana oli Kimmo Kääriäinen. Maastot olivat koemaastoiksi hyvin sopivia ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne olivat osin piilomerkatut.
Sää oli Pilvipoutaa ja ukkossadekuuroja.
Oppaiden työskentely oli hyvää. Kaatoina käytettiin kuivattuja peuransorkkia. Riistahavaintoina sorkkaeläinten jälkia sekä metsäkanalintuja.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi. Kymen Kuohu kiertopalkinnolla palkittiin voi-luokan koira englanninspringerspanieli Engwell's Xaraco, om. Anu Kokkarinen ja Kymen Pärske kiertopalkinnolla avo-luokan koira Leading-Light Black Magic Woman, om. Tiina Komulainen
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

cockerspanieli, narttu, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39784/06
Loitsutuulen Windbell AVO 0
Kokkonen Milla pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Milla Kokkonen

Siiri haistelee ylärinteessä olevan alkumakauksen ja ohjauksen jälkeen ajautuu maassa olevia risuja väistellen jäljen sivuun. Vastaan tulee sorkan jälkiä, mistä ei itsenäisesti palannut, hukka. Toinen hukka tulee heti perään kun Siiri vaihtaa taas veren sorkanjälkiin. Kolmas hukka ja kokeen keskeytys tapahtuu taas sorkanjäljille. Tänään Siirin alkutaipaleella oli liikaa sorkanjälkiä eikä mielenkiinto vereen syttynyt.

 

cockerspanieli, narttu, s. 7.2.2001 Rek. no FIN16412/01
Leading-Light Amazing Amazon AVO 0
Seistilä Sari pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Sari Seistilä

Rauhallisesti haisteltu alkumakaus. Aida jäljestää maavainulla sopivaa kävelyvauhtia. Ennen osuuden puoliväliä Aida menee jäljen sivuun ja ojanpenkalta lähtee paluujälkeä, hukka. Ennen kulmaa Aida on taas jäljen sivussa palaamatta, hukka. Makaus hidastaen ja nopeasti haistellen ja laajalla kaarroksella ojalle, hukka. Tänään Aida oli metsässä ulkoilemassa ja haistelemassa kostean metsän hajuja eikä jäljestämässä. Koe keskeytyi.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 30.4.2007 Rek. no FIN28861/07
Ancer`s Inspiration AVO 0
Lustig-Lonka Anu & Lonka Janne pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Janne Lonka

Pate ohjataan jäljelle. Pate jäljestää pääosin maavainua käyttäen verijälkeä. Pian ohjausalueen jälkeen Pate tarkastelee jäljen molemmin puolin risukossa hukkaan asti. Uusi alku ja uudestaan Pate aloittaa kiihkeän tarkastelun, toinen hukka. Uusi aloitus ja nyt Pate malttaa jäljestää veriuran päällä ja pieniä tarkistuslenkkejä tehden. Ennen ensimmäistä kulmaa Pate ajautuu jälleen jäljen sivuun ja kolmas hukka. Koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle, jota Pate nuuhkii. Nuori jäljestäjä joka tänään vaihtoi verijäljen hauskempiin tehtäviin. Kokemus ja ikä auttaa.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 30.4.2007 Rek. no FIN28863/07
Ancer's Incredible Ida AVO 0
Mikkonen Tanja pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Tanja Mikkonen

Iita nuuhkaisi nopeasti lähtöä ja aloitti innokkaan, sekä maa- että ilmavainua käyttävän jäljestyksen. Ensimmäisellä osuudella Iita jäljestää jäljen sivussa, käy tarpeillaan ja kohta sen jälkeen ajautuu jäljen sivuun eikä löydä jälkeä, ensimmäinen hukka. Aloituksen jälkeen mallikasta jäljestystä, kalliolla vaihtuu jäljestys ilmavainuiseen työtapaan, makuu merkataan nopeasti ja kulma tarkkaan. Toisella sivulla pieniä tarkistuslenkkejä, Iita kääntyy aukolle, toinen hukka. Uusi aloitus, mutta Iitaa jäi vaivaamaan aukko niin kovin, palattiin sinne ja kolmas hukka. Koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle, jonka Iita nuuhkaisi ja osoitti. Nuori jäljestäjä, joka kokemuksen myötä oppii kestämään kiusauksia.

 

barbet, narttu, s. 5.10.2006 Rek. no FIN50362/06
Mistral AVO 3
Horne Paula 20 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Paula Horne

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

 

Mistral nuuhkii alkumakauksen ja saa hyvän ohjatun lähdön. Sen jälkeen edetään jäljen päällä vain hetkittäin. Enimmäkseen edetään ilmavainulla jäljen tuntumassa, ensimmäinen kulma merkataan hienosti sitten poistutaan muille jäljille hukkaan asti. Toinen kulma oikaistaan ja makaus ohittuu. Sen jälkeen loitotaan jäljestä, toinen hukka. Loppu taas tuttuun tapaan jäljen sivussa josta kurvataan kaadolle jota Mistral jää nuuhkimaan.

 

cockerspanieli, uros, s. 25.2.2005 Rek. no FIN19862/05
Crab Apple's Blue Phantom AVO 3
Kouvo Johanna 24 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Risto Karjalainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

 

Pami nuuhkii alkumakauksen ja lähtee jäljestämään jarrutettuna sopivan reipasta vauhtia. Edetään ensin hyvin jäljellä sitten pari pientä tarkistusta jäljen sivuun. Ensimmäisen osuuden loppupuolella löytyy mielenkiintoiset jäljet joita edetään hukkaan asti. Ensimmäinen kulma merkataan ja tarkistellaan jonkin aikaa kulman ympäristöä. Toisella osuudella jäljen sivujen tarkistelua pari kertaa oikea-aikainen kehoitus jäljelle mutta toisen osuuden puolivälissä edetään pois jäljeltä toiseen hukkaan. Jäljestys paranee toisen kulman taakse pitkähkö pisto muita hajuja haistellen. Sitten Pami päättää jäljestää, ryntää kolmannelle kulmalle merkkaa sen hyvin ja tullaan kolmas osuus hienosti jäljestäen kaadolle jota Pami jää nuuhkimaan. Kun Pami oppii että jälkeä ei vaihdeta, se on valmis huippujäljestäjä.

 

glen of imaalinterrieri, uros, s. 19.3.2002 Rek. no FIN22366/02
Miimoksen Ophiuchus AVO 3
Kaskela Anne 24 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Emmi Kaskela

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

 

Junnu ei malttanut kauaa haistella alkumakausta kun kiire jäljelle houkutteli. Ensimmäinen osuus kuljettiin erittäin reippaasti, vauhdista huomautus ja sorkanjälkien tarkasteluja oli useita. Osuuden lopussa kaksi hukkaa peräkkäin sorkanjälkien kiinnostaen verta enemmän. Makauskulma tarkasti pysähtyen haistelemaan. Toisen osuuden puoliväliin vielä muutama sorkkakaartelu minkä jälkeen vauhti ja varmuus paranivat loppua kohti vaikka edettiin aaltoilleen ilmavainulla. Toinen makaus vierestä ohi, kulma tarkasti. Kaatoa nuoli ja omi. Parivaljakkoa oli mukava seurata, vauhti vain alussa rauhallisemmaksi.

 

amerikanakita, uros, s. 3.11.2004 Rek. no FIN49173/04
Snowstory's Luckyluke AVO 3
Jansson Kirsi 25 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Kirsi Jansson

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

 

Tarkasti haisteltu alkumakaus mistä narun pidetessä reippaaseen jäljestykseen. Ohjaajan jarruttaessa vauhdista huomautus. Onni jäljestää tarkasti ensimmäisen osuuden. Makaus nopeasti haistellen, kulma tarkasti takaa kaartaen. Toisen osuuden puolivälissä kanalintu lähti maasta lentoon, ohjaaja kerran kielsi. Onni pysähtyi ja katsoi ja palasi itsenäisesti jäljelle. Toinen makaus hidastaen ja haistellen kulma tarkasti kunnes vastaan tuli sorkkaura ja Onni teki piston ylittäen jäljen palaamatta, hukka. Kolmannelta osuudelta nenä nousi nopeasti ylös ja määrätietoinen poistuminen, hukka. Kaatoa haisteli ja peitti. Vauhti rauhallisemmaksi niin tarkkuus paranee.

 

cockerspanieli, narttu, s. 4.2.2000 Rek. no FIN15383/00
Breeze Look At Me AVO 3
Härkönen Kati 26 pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Kati Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

 

Saana nuuhkii alkumakauksen tarkkaan. Saana käyttää pääosin maavainua jäljen selvittämiseen. Jäljestysvauhti on miellyttävä. Ensimmäisen osuuden Saana kulki jäljen päällä ja osin jäljen tuntumassa. Ensimmäinen makaus merkattiin hyvin, kulma tarkkaan. Toisella osuudella Saana kulki jäljen suuntaisesti mutta reilusti sivussa. Saana ajautuu pellolle, tuomittiin ensimmäinen hukka. Palautuksen jälkeen aluksi Saana kulki jäljen päällä sitten jäljen tuntumassa ja paluuyritys kariutui Saanan huomatessa jäljen olevan risukossa. Tehtävä ohitettiin ja tuomittiin toinen hukka. Aloitus risukon seassa. Saana jäljesti ok, tuli metsäautouralle ja Saana seurasi sitä. Tällöin toinen kulma ja makaus ohitettiin. Veriuran erotessa tiestä reilusti Saana valitsi veren ja seurasi kaadolle. Saana nuuhki ja jäi viereen. Saana teki itsenäisen työn, jotkin valinnat olivat tuloksen kannalta huonoja jo jotkin hyviä.

 

cockerspanieli, narttu, s. 10.4.2004 Rek. no FIN26768/04
Leading-Light Black Magic Woman AVO 1
Komulainen Tiina 41 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Tiina Komulainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

 

Silvi odottaa ennen alkumakaukselle pääsyä. Haistelee tarkasti makuun ja krepitykselle ohjauksen jälkeen aloittaa maavainuisen ja melko reippaasti etenevän jäljestyksen. Pienet ja isot sorkanjäljet aiheuttavat paljon tarkistuksia ja lenkkejä jäljen sivussa, jälkivarmuus ja etenevyys kärsii. Makauskulmista ensimmäisen makauksen haisteli palattuaan uudelleen ja kulma sivusta tarkastuslenkillä ja parilla lisäkaarroksella. Toisella kulmalla makauksen ohi ja takana sorkanjäljillä tarkistuksia. Palasi makaukselle nopeasti haistellen ylikävellen ja uudelleen riistan jäljille. Kolmannella osuudella muutamia sorkanjälkien tarkastuksia. Työskentely parani loppua kohti, sorkkaa haisteli ja jäi viereen. Tänään riistan jäljet vaikeuttivat työskentelyä.

 

stabyhoun, uros, s. 8.10.2006 Rek. no FIN29247/07
Springer Nova´s Onnimanni Af Balzer AVO 1
Valde Iiris 42 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Iiris Valde

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Innokas Onni haistelee alkumakauksen ja olisi lähtenyt itsenäisesti mutta ohjaaja jarrutti krepitykselle jatkaen jarruttamista aina toisen osuuden puoliväliin saakka. Alku on tarkempaa ja loppuosuus enemmän ilmavainulla aaltoillen. Kulmamakaus nopeasti haistellen tullessa ja takalenkin jälkeen. Kosteikossa muutama lenkki. Toisen makauksen haisteli nopeasti lähti kolmososuudelle kaartaen kulman lenkillä ympäri. Kolmososuuden lopussa ilmavainulla haistelua jäljen vieressä. Kaatoa haisteli nopeasti jatkoi yli. Saisi olla kiinnostuneempi. Nuorelta jäljestäjältä hieno suoritus.

 

espanjanvesikoira, narttu, s. 21.3.2004 Rek. no FIN22718/04
Zorrazo Hoppalong AVO 1
Karvonen Arja ja Petteri 43 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Arja Karvonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Alkumakaukselta määrätietoisesti liikkeelle. ensimmäisen osuuden alussa Hobby käy hieman jäljen sivussa, josta palataan kehoituksin jäljelle. Sen jälkeen vielä pieni kaarros jäljen sivuun ja viimeisellä osuudella vielä pienempi kaarros. Muutoin edetään aivan jäljen päällä jarrutettuna reipasta vauhtia. Kulmat tarkasti. Ensimmäinen makaus aivan vierestä ohi, toinen yli. Hobby jäi nuuhkimaan kaatoa. Makausten merkkaamattomuus alensi muuten erinomaisen jäljestyksen pisteitä.

 

 

VOI-koirat

cockerspanieli, uros, s. 9.4.1998 Rek. no FIN18989/98
Margate Hockey Fever VOI 0
Huovila Kati pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Riitta Helle

Ara lähtee ohjaten liikkeelle. Ara jäljestää rauhallista vauhtia jäljen päällä määrätietoisesti maavainua käyttäen. Ara lähtee alussa määrätietoisesti riistapolulle, tuomitaan ensimmäinen hukka. Uuden alun jälkeen miellyttävän eleetön jäljestys jatkuu. Makuu merkataan hyvin. Sen jälkeen huilataan ojassa, kehoituksesta jatketaan. Ensimmäinen kulma tarkasti. Kulman jälkeen riistapolulle tarkasteluja jälki pari kertaa ylittäen huomiotta. Toinen hukka. Taas mallikasta jäljestystä makuu ohitetaan saavutaan toiselle kulmalle. Kulma ylitetään koira selvittelee kulman takana, kolmas hukka, koe keskeytyy. Ara tietää kuinka jäljestetään, tänään muut seikat kiehtoivat enemmän.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 12.4.2004 Rek. no FIN26564/04
Sweetie-Pie Fly Me To The Moon VOI -
Raatikainen Ossi pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Ossi Raatikainen

Pepi kiinnostuu alkumakauksesta ja lähtee jäljestämään voimakkaasti jarrutettuna sopivaa vauhtia. Edetään tarkasti jäljellä katkokulmalla vähän yli josta kaarretaan jalanjäljille ja siitä veretyksen alkuun. Toinen osuus edelleen hyvää jäljestystä. Toinen kulma yli ja laaja kaarros mutta väärään suuntaan, hukka. Kolmas osuus jälleen hyvää jäljestystä, kolmannella kulmalla tehdään laaja kaarros ulkopuolella. Palataan edellisen osuuden loppuun, josta koira lähtee paluusuuntaan. Ohjaaja keskeyttää kokeen. Ensimmäinen ja kolmas makaus ohi, toinen makaus merkattiin hyvin.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 17.9.2001 Rek. no FIN38498/01
Ipohin Seebu VOI 2
Myllynen Petteri 33 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Mari Myllynen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

 

Seebu nuuhkii lähdön ja lähtee jäljelle. Opastusalueen puolivälissä Seebu kuitenkin harhautuu sivulle ja ohjaaja puuttuu asiaan. Seebu jäljestää täysin ilmavainun turvin ja tänään se valitettavasti ei ole täysin jälkiorientoitunut. Vaikka jäljestysvauhti on kunnossa niin runsaat isohkot tarkistukset ja kaarrokset jäljen tuntumassa häiritsevät etenevyyttä. Kolmannella osuudella erään tarkistuslenkin jälkeen suuntavaisto on hetken kateissa ja jälkeä edetään pätkä väärään suuntaan, tästä hukka. Makuista ohitetaan kaksi, kaksi merkitään. Katkokulma selvitetään kaarroksella, kaadolle tullaan hieman sivusta ja koira selvästi ilahtuu sorkasta. ottaa sorkan suuhun ja kantaa sen ohjaajalle. Sorkkaa ei ohjaajalle jätetään vaan tuodaan se myös oppaalle ja tuomarille. Sitkeä jälkisuoritus.

 

cockerspanieli, narttu, s. 13.3.2002 Rek. no FIN23464/02
Raccoon's Hip Hip Hurraa VOI 2
Kääriäinen Johanna 35 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Kimmo Kääriäinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

 

Iloinen ohjattu lähtö. Ilma- ja maavainuinen Nita etenee jälkeä miellyttävällä kävelyvauhdilla. Pääosa jäljestä edetään jäljen päällä mutta joka osuudella tehdään yksi tai kaksi tarkistusta jäljen sivulle. Kaikki makuut merkitään selvästi pysähtymällä ja nuuhkimalla. Kulmista yksi tarkasti, toisella pari tarkistusta. Katkokulma tuottaa ongelmia, alku menee hyvin mutta puolivälissä lähdetään kaarrokselle. Tämä toistuu muutaman kerran ja lopulta joudutaan tuomitsemaan hukka ja jatkaa eteenpäin. Lopussa sorkka kiinnostaa ja sorkkaa nuollaan. Hieno suoritus, valitettavasti katkokulman epäonnistuminen tiputtaa palkintosijan.

 

cockerspanieli, narttu, s. 17.8.2003 Rek. no FIN40460/03
Jenlin Love Letter VOI 2
Helle Riitta 35 pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Riitta Helle

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

 

Nopea lähtö. Tuisku jäljestää kaikki sivut pääosin jäljen päällä reipasta vauhtia pääosin maavainua käyttäen. Ensimmäinen kulma jolla katko, aiheutti runsaita tarkasteluja kulman takana. Toinen kulma tarkasti, edes metsäkanalinnun lähtö kulmalla ei haitannut. Ykkös-, kakkos- ja kolmosmakaus nuuhkaisten nopeasti. Viimeinen makaus merkattiin hyvin. Kolmannelta kulmalta Tuisku menee jatkaa suoraan yli aina metsäajotielle asti eikä löydä itsenäisesti takaisin. Tuomitaan hukka. Viimeinen osuus myös reipasta vauhtia kaadolle saakka jonka nuuhki ja jäi viereen. Harmillinen hukka pudotti tulosta tänään.

 

amerikanakita, narttu, s. 18.2.2004 Rek. no FIN19745/04
Midian's Endless Joy VOI 1
Venemies Marika 42 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Marika Venemies

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Bertalle osoitetaan lähtömakuu ja ohjataan opastusalueen loppuun. Jäljestäessä Bertta käyttää pääasiassa ilmavainua, mutta tarpeen vaatiessa osaa käyttää myös maavainua. Isokokoinen koira liikkuu metsässä reipasta kävelyvauhtia. Suorat osuudet edetään jäljen päällä tai ilmavainun turvin aivan vieressä. Tarkistuslenkkejä suorilla osuuksilla ei tehdä. Makuut merkitään kaikki erittäin selvästi pysähtymällä ja nuuhkimalla. Katkokulmalla hieman vaikeuksia, yritetään kaartamalla mutta palataan alkuun. Toinen yritys jalanjälkiä pitkin mutta usko loppuu ja tehdään taas kaarroksella jolloin päästään veriuralle. Kulmilla toisella reilu lenkki ulkokautta, toisella pari laajahkoa hakulenkkiä. Jäljen lopussa reippaasti sorkalle josta puhdistaa veren pois nuolemalla. Hieno suoritus kokemuksen lisääntyessä kulmatkin sujunevat paremmin.

 

cockerspanieli, uros, s. 13.3.2002 Rek. no FIN23461/02
Raccoon's Really Special VOI 1
Patrikainen Jaana 42 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Jaana Patrikainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Veeti merkkaa alkumakauksen ja jäljestää koko alun tarkasti. Ykkösosuuden alkupuolella Veeti jää kävelemään risteävään ojaan jäljen molemmin puolin. Vesi maittaa, aikaa kuluu ja tarvitaan paljon kehotuksia mutta lopulta Veeti päättää jatkaa jäljestystä. Parin seuraavan ojan ylityksessä oikea-aikainen kehoitus auttaa heti. Ensimmäisellä kulmalla pieni tarkistuskierros kulman ympäri, kolmas kulma tarkasti. Katkokulma erittäin sujuvasti takaa kaartaen edellisen osuuden yli ja suoraan jalanjälkiä veretyksen alkuun. Ensimmäinen ja viimeinen makaus nuuhkaistiin hidastaen, muut yli. Veeti jää kaadolle.

 

cockerspanieli, uros, s. 14.7.2005 Rek. no FIN38916/05
Breeze Way to Fame VOI 1
Savolainen Raili 45 pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Raili Savolainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Ohjattu lähtö. Junnu jäljestää maavainua hyväksikäyttäen jäljen päällä tai tuntumassa. Junnu osaa käyttää myös ilmavainua jos on jäljestä sivussa. Ensimmäisellä kulmalla jolla katko, Junnu tekee runsaasti tarkistuslenkkejä ennenkuin jatko löytyy. Toinen kulma jäljen mukaisesti, kolmas kulma tarkistuspistolla jäljen takaa. Ensimmäinen, kolmas ja neljäs makaus merkattiin erinomaisesti. Toinen makaus hiljentäen muttei pysähtyen. Junnu teki muutaman tarkistuslenkin jäljen aikana. Ohjaaja luki hyvin koiraa ja kannusti oikea-aikaisesti, mainio parivaljakko!

 

novascotiannoutaja, narttu, s. 30.5.2004 Rek. no FIN31867/04
Korpikallion Kiljuhanhi VOI 1
Järvenkylä-Hämäläinen Anne 45 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Anne Järvenkylä-Hämäläinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Alkumakauksen merkattuaan Sirkku jäljestää maavainuisesti rauhallista vauhtia. Kaikilla osuuksilla tehdään muutama pieni kaarros jäljen sivuun, kolmannella osuudella yksi vähäsen isompi. Muutoin edetään tarkasti jäljellä. Katkokulmalla ensin laaja pisto yli, paluu veretysten välistä ja laaja lenkki kulman sisäpuolella josta palataan taas veretysten väliin. Siitä jalanjälkiä veretyksen alkuun. Laajat hakukuviot olivat runsaasti aikaavieviä. toinen ja kolmas kulma aivan pienellä pistolla yli. Sirkku merkkasi kaikki makaukset erittäin hienosti. Kaato kiinnosti.

 

pitkäkarvainen mäyräkoira, uros, s. 27.4.2005 Rek. no FIN28110/05
Blueshound's Great Pretender VOI 1
Tahvanainen Päivi 45 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Päivi Tahvanainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Masille osoitetaan lähtömakuu ja opastusalue kuljetaan loppuun koiran vierellä koiraa innostaen. Jälkityössä Masi ei kehoituksia tarvitse vaan itsenäisesti etenee jäljen päällä alusta loppuun . Jälkeä edetään miellyttävällä kävelyvauhdilla. Jäljestäessä käytetään sekä maa- että ilmavainua. Ilmavainun osuuden huomaa makuiden kohdalla, jotka kaikki ylitetään. Viimeisen makuun kohdalla, jopa katsotaan puussa olevaa kreppiä, mutta makaukseen ei katsetta riitä. Katkokulma selvitetään jalanjälkiä pitkin, kulmat erittäin tarkasti lopussa jo sorkan näkyessä Masi hidastaa vauhtia vilkaisee ohjaajaa ja jatkaa matkaa sorkalle. Sorkkaa nuuhkittuaan heiluttaa myös häntää. Erinomainen suoritus vaikka makuita ei merkitä.

 

cockerspanieli, narttu, s. 13.8.2001 Rek. no FIN43009/01
Leading-Light Me Myself'n'I VOI 1
Sinerkari Sari 46 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Sari Sinerkari

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Muumi laitetaan istumaan lähtömakuun viereen, puetaan jälkivaljaat ja osoitetaan lähtö. Opastusalue talutetaan loppuun ja annetaan Muumille vapaus jäljestää. Työtä tehdään maavainun turvin ja jälkeä edetään tarkasti jäljen päällä. Makuut merkitään selvästi seisahtumalla ja nuuhkimalla. Katkokulma helpon näköisesti jalanjälkiä pitkin. Toinen kulmista erittäin tarkasti mutta toinen teettää runsaasti työtä. Pitkän etsimisen jälkeen onneksi jatko löytyi. Kaatona olevaa sorkkaa nuuhkitaan kiinnostuneesti. Epäonnistunutta kulmaa lukuunottamatta täydellinen suoritus.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 17.3.2005 Rek. no FIN21027/05
Engwell's Xaraco VOI 1
Kokkarinen Anu 47 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Anu Kokkarinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Lähtömakuun merkitsemisen jälkeen Kerttu ohjataan opastusalueen loppuun. Suorat osuudet maavainun turvin etenevä. Kerttu etenee lähes täysin jäljen päällä poikkeamat jäljeltä tapahtuvat lähinnä viimeisellä osuudella. Viimeinen lähes sorkan vieressä. Jäljestysvauhti on ripeä maastoon soveltuva kävelyvauhti. Makuista yhden yli kävellään, muut merkitään nuuhkaisemalla. Jatkossa makuun voisi merkitä tarkemmin. Katkokulmalla veretyksen loppuminen havaitaan heti ja katkoa aloitetaan selvittämään jalanjälkiä pitkin. Puolivälissä itseluottamus loppuu, palataan jäljelle ja selvitetään katko kaarroksella. Toinen kulmista erittäin tarkasti, toinen hieman kaartaen. Sorkan luo tullaan sivusta sorkkaa nuuhkitaan ja lopuksi sen päällä kieritään. Hyvä jälkisuoritus.