13.07.2008 - Mejä-koe, Luumäki, Munne

Järjestäjä: Kymen Spanielit ry


 

Kokeen ylituomari: Kati Huovila
Muut tuomarit: Jouko Hukkinen
Kokeen vastaava toimitsija: Riitta Helle
Kokeen sihteeri:
Kokeen emäntä:
Milla Kokkonen
Seija Helle
Sää: Aurinkoinen, pilvipouta

Ylituomarin kertomus

Metsästyskoirien jäljestämiskokeet järjestettiin 13.7.2008 Luumäellä Munteella. Koepaikkana toimi Munteen Metsästysseuran maja ja maastoina ko. metsästysseuran metsästysalue. Kokeen ylituomarina toimi Kati Huovila (633379) Miehikkälästä arvostellen VOI-koirat 7-12 ja toisena tuomarina toimi Jouko Hukkinen (446856) Helsingistä arvostellen AVO-koirat 1-6. Maastot olivat koemuotoon sopivat ja sää aurinkoinen ja lämmin. Jäljet olivat hyvin maastoon sijoitettuja ja pääosin piilomerkatut. Vastaava koetoimitsija Riitta Helle suoriutui kokeen järjestelyistä hyvin. Opastuksen taso oli hyvä. Riistahavaintoina pyitä ja lehtokurppia sekä sorkkaeläinten makauksia, jälkiä ja jätöksiä. Kaatona käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Laukauksensietotesti suoritettiin haulikolla ja kaikki koirat läpäisivät sen. Ylituomari päätti kokeen klo

 

AVO-koirat

Barbet, narttu, s. 5.10.2006 Rek. no FIN50362/06
Mistral AVO 0
Horne Paula  

Tuomari: Jouko Hukkinen, ohjaaja Paula Horne

Ohjattu aloitus. Mistral etenee jälkeä hetken ja kohtaa metsäkoneuran, jolle lähtee. Etenee sitä määrätietoisesti pois jäljeltä ja tuomitaan hukka. Osoitetaan puhdas jälki, jota jäljestetään aina kulmalle asti. Kulkusuunnan muutosta koira ei havaitse, vaan ajautuu kulmalta yli aina hukkaan asti. Osoitetaan puhdas jälki ja lähdetään toiselle osuudelle. Jäljestys on ajoittain moitteetonta ja etenevää. Toisen kulman tuntumassa koira ajautuu kauas jäljeltä ja koe keskeytyy kolmanteen hukkaan. Loppu jälki tultiin harjoitusmielellä ja niin kaato löytyi. Käytös hyvä. Kehityskelpoinen koira.

 

Englanninspringerspanieli, uros, s. 30.4.2007 Rek. no FIN28861/07
Ancer´s Inspiration AVO 3
Lonka Janne 28 pistettä

Tuomari: Jouko Hukkinen, ohjaaja Janne Lonka

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

 

Vauhdikkaasti aloittaa Pate jäljestyksen tänään. Etenee jäljen päällä ja sen tuntumassa ensimmäiselle kulmalle, jonka oikaisee ja näin makaus jää huomioimatta. Kulman jälkeen kadottaa jäljen ja tuomitaan hukka. Palautetaan puhtaalle jäljelle ja tehtävä jatkuu. Jäljestetään toiselle kulmalle kohtalaisen mukavasti. Kulkusuunta ei kuitenkaan muutu jäljen mukaisesti, vaan ajaudutaan kulmalta kauas yli ja tuomitaan hukka. Osoitetaan jälleen puhdas jälki, jota ajoittain tarkasti edetään kaadolle. Käytös hyvä. Kehityskelpoinen koira.

 

cockerspanieli, narttu, s. 4.2.2000 Rek. no FIN15383/00
Breeze Look At Me AVO 2
Härkönen Kati 34 pistettä

Tuomari: Jouko Hukkinen, ohjaaja Kati Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

 

Tarkasti ja rauhallisesti aloittaa Saana tehtävänsä tänään. Jäljestys sujuu hienosti aina ensimmäiselle kulmalle, jota koira ei löydä, vaan oikaisee sen. Toisella osuudella loistava jäljestys jatkuu. Saavutaan kulmalle, jossa koira osoittaa makauksen erittäin selvästi. Kulkusuunta ei kuitenkaan koiralle kulmalta selviä ja etsimiseen kuluu aikaa ja ajaudutaan sivuun jäljeltä. Osoitetaan puhdas jälki, jota edetään sujuvasti kaadolle. Käytös omistava. Ajoittain erinomaista työskentelyä.

 

Englanninspringerspanieli, narttu, s. 30.4.2007 Rek. no FIN28863/07
Ancer's Incredible Ida AVO 1
Mikkonen Tanja 40 pistettä

Tuomari: Jouko Hukkinen, ohjaaja Mikkonen Tanja

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

 

Ohjatusti aloittaa Iita tehtävänsä tänään. Ensimmäinen osuus hyvinkin rodun omaisesti aaltoillen jäljen molemmin puolin. Etenevyys ei kuitenkaan aaltoilusta juurikaan kärsi. Kulman läytää ja selvittää sen nopeasti, mutta makausta ei osoita. Toisella osuudella kaksi laajaa tarkistusta ja näissä etevyys joutui koetukselle. Selviytyy kuitenkin tarkistuksista itsenäisesti ja matka jatkui toiselle kulmalle, jonka myös selvitti hyvin. Makauksen osoitus oli huolimaton, joskin huomattavasti parempi kuin edellinen. Viimeinen osuus tarkistuksia tehden ja lopulta kaato löytyi. Käytös hyvä. Erittäin kehityskelpoinen koira.

 

Englanninspringerspanieli, narttu, s. 5.5.2006 Rek. no FIN29265/06
Korppalon Walapi AVO 1
Nurminen Veli 41 pistettä

Tuomari: Jouko Hukkinen, ohjaaja Veli Nurminen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

 

Rauhallisesti aloittaa Emmi jäljestyksen tänään. Jäljestys on ajoittain tarkkaa ja siksi kehoitukset tuntuvatkin turhilta. Ensimmäisellä kulmalla koira ajautuu yli, mutta lievästä painostuksesta huolimatta se selviytyy kulmasta. Makauksen osoitus oli heikko. Toisella osuudella tarkisteluja jäljen läheisyydessä. Etenevyys oli kuitenkin kohtalaista. Toinen makaus varmasti. Kulmatarkistus lenkein. Viimeisellä osuudella tarkistukset jatkuivat, eikä aivan tarkkaa työtä enää nähty. Kaato löytyi ja se kiinnosti. Luottamus erinomaiseen koiraan saisi olla suurempi.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39784/06
Loitsutuulen Windbell AVO 1
Kokkonen Milla 50 pistettä

Tuomari: Jouko Hukkinen, ohjaaja Milla Kokkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

 

Loistavaa jäljestystä lähdöstä kaadolle. Matkalla olleet makaukset osoittaa erittäin varmasti. Kulmien selvitys erinomaista. Ennen kaatoa ohjaaja havaitsee hirven jäljet savessa ja antaa sen ainoan ja tarpeettoman käskyn koiralleen. Erinomaista jäljestystä ajoittain kohtuuttoman vaikeassa maastossa.

 

 

VOI-koirat

cockerspanieli, uros, s. 14.7.2005 Rek. no FIN38916/05
Breeze Way to Fame VOI 3
Savolainen Raili 27 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Savolainen Raili

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

 

Tarkasti näytetty ja haistettu alkumakaus, mistä ohjauksen jälkeen Junnu aloittaa melko reipasvauhtisen maavainuisen jälkityön. Junnu käyttää maa- sekä ilmavainua ja tuulessa enemmän ilmavainua. Ensimmäinen kulma sekä kaksi ensimmäistä osuutta tarkasti ja ennen katkokulmaa sorkanjäljillä kaarroksia. Katko ulkokautta oikealta ja takaa kaartaen veretyksen alkuun. Kolmas osuus osittain tuulen alla kulkien, kulma tarkasti. Junnu lähti määrätietoisesti pois jäljeltä riistapolkua pitkin, hukka. Ennen kaatoa Junnu kulkee metsän linjarajaa pitkin ja jäljentekijän jälkiä kaadon taakse, hukka. Kaadolle ilmavainulla hieman sivusta, mitä haisteli. Makauksista kolme pysähtyen, yksi hidastaen. Harmittavat hukat viimeisellä osuudella.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 12.4.2004 Rek. no FIN26564/04
Sweetie-Pie Fly Me To The Moon VOI 2
Raatikainen Ossi 31 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Ossi Raatikainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

 

Pepi laitetaan istumaan ennen alkumakausta. Makauksen haistelee kahdesti, kun ohjaaja ei päästä lähtemään. Krepeille ohjauksen jälkeen Pepi lähtee jarrutettuun ja maavainuiseen työhön, mitä jatkuu lähes koko jäljen ajan. Etenemistä oli miellyttävä seurata. Kolmannen osuuden puolivälissä Pepi nostaa nenän ja etenee määrätietoisesti jäljen sivulla sorkkauraa pitkin heinikossa, hukka. Kulmista ensimmäinen tarkasti, katko takaa kaartaen verettömän osuuden yli ja veren jatkoon, kolmas kulma hiukan oikaisten. Makauksista kaksi vierestä ohi, yksi ylikävellessä nuuhkaisten ja yksi nopeasti haistellen. Loppua kohti vauhti nopeutuu. Sorkaa haisteli ja jäi viereen. Makaukset ja harmittava hukka riistan jäljillä vaikeuttivat tänään paljon.

 

cockerspanieli, uros, s. 13.3.2002 Rek. no FIN23461/02
Raccoon's Really Special VOI 2
Patrikainen Jaana 32 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Jaana Patrikainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

 

Näytetty, haisteltu ja ohjattu aloitus. Veeti jäljestää sopivaa kävelyvauhtia, maa- ja ilmavainulla edeten. Ensimmäinen ja kolmas osuus tarkemmin kuin muut. Toisella osuudella oli useita ojien ylityksiä, joiden läheisyydessä oli jotakin muuta mielenkiintoista, Veetin pyöriessä ja ohjaajan kehoittaessa. Viimeisellä osuudella myös kehoituksia hakkuualueen ja metsän välissä, Veetin pyöriessä jäljen sivulla. Katkokulmalla Veeti jatkoi pitkälle veretyksen lopusta, pyörien pusikossa, hukka. Muut kulmat tarkasti. Makauksista yksi ohi, kaksi hidastaen ja yksi yli. Sorkkaa haisteli. Harmittava hukka katkolla ja tietysti makauksien merkkaamattomuus.

 

cockerspanieli, narttu, s. 25.2.2005 Rek. no FIN19860/05
Crab Apple's Apple Fizz VOI 2
Kääriäinen Johanna 34 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Kimmo Kääriäinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

 

Rauhallisesti aloitettu jäljestys alkumakaukselta lähtien, minkä jälkeen alarinteessä useita lenkkejä jäljen sivussa, tuulen painaessa hajua, makaus ohitettiin. Katkolla veretyksen lopusta takakaarros ja tekijän jälkiä pitkin toiselle osuudelle. Heta hieman kaarsi jäljen sivussa ja läksi kulkematonta jälkeä takaisinpäin, jatkaen paluujälkeen hukka. Makaus merkaten, kulma laajahkolla lenkillä. Kolmannen osuuden makaus nopeasti nuuhkaisten ja osuuden lopulla sorkan jäljet hieman pyörittävät. Pyiden lentoonlähtö ei Hetaa häirinnyt. Kulma pienellä lenkillä, makaus upeasti merkaten. Vauhti nopeutui loppua kohti, sorkkaa haisteli, jäi viereen. Harmittava paluujälki Hetalla.

 

cockerspanieli, narttu, s. 17.8.2003 Rek. no FIN40460/03
Jenlin Love Letter VOI 1
Helle Riitta 40 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Lasse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

 

Tuisku olisi innokas aloittamaan itsenäisesti, mutta ohjaaja ei päästänyt vaan piti valjaista kiinni krepitykseen saakka. Tuiskun kaksi ensimmäistä osuutta on rauhallisempaa etenemistä ja kahdella viimeisellä vauhti nopeutui, risukkoisesta ja kivikkoisesta maastosta huolimatta. Kulmat tarkasti ja katkolla lähes jäljentekijän jälkiä. Makaukset ohi tai yli pysähtymättä. Kaadolle reippaasti ilmavainulla, minkä haisteli nopeasti, voisi olla kiinnostuneempi. Harmittavat makaukset, nyt niiden merkitsemiseen tehtävä töitä.

 

cockerspanieli, uros, s. 17.9.2005 Rek. no FIN46239/05
Elmers Goldmine Mixed Colours VOI 1
Oivanen Kirsi ja Tuomo 40 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Laura Oivanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

 

Kaapo haistelee alkumakauksen kahdesti ja krepitykselle ohjauksen jälkeen aloittaa maavainuisen ja tarkan jäljestyksen erittäin reipasta vauhtia. Vauhdista huomautus. Toisella osuudella ojissa uintia ja kaartelua ojien läheisyydessä, kehoituksen jälkeen kolmannella osuudella vastatuuleen edetessä yksi sivulenkki. Katko jäljentekijän jälkiä, toinen kulma takaa varmistaen ja myös vähän palaten paluujälkeen, mistä kehoittaen kääntää suunnan. Kolmas kulma tarkasti. Makauksista kaksi yli ja kolmannella nyökäten, neljäs hidastaen. Vauhti reipastui loppua kohti, kaadolle jäi ja haisteli.