24.05.2009 - Mejä-koe, Kouvola, Elimäki

Järjestäjä: Kymen Spanielit ry
Kokeen ylituomari: Aila Pekkarinen
Muut tuomarit: Hannu Palonen
Kokeen vastaava toimitsija: Kimmo Kääriäinen
Kokeen sihteeri: Milla Kokkonen
Kokeen emäntä: Paula Horne
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kymen Spanielit ry. Kokeet pidettiin Eräveikkojen, Mustilan ja hongiston maastoissa, tukikohtana oli Elimäen Eräveikkojen maja.
Ylituomarina oli Aila Pekkarinen Ruotsinpyhtäältä.Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1-6. Toisena tuomarina oli Hannu Palonen Orimattilasta arvostellen koirat jäljillä AVO 7-8 sekä VOI 9-12.
Vastaava koetoimitsija Kimmo Kääriäinen koetoimikuntineen suoriutui järjestelyistä hyvin.. Maastot olivat koemaastoiksi sopivia ja jäljet oli hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittäviä ja ne olivat pääsääntöisesti piilomerkatut.
Sää oli pilvipoutaa sekä ukkossadekuuroja.
Oppaiden työskentely oli hyvää. Kaatoina käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina runsaasti hirvieläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät 12 cal. haulikolla suoritetun laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi klo

 

AVO-koirat

englanninspringerspanieli, uros, s. 14.4.2007 Rek. no FIN28723/07
Riverando Casablanca AVO 0
Kopra Tuija pistettä

Tuomari: Hannu Palonen, ohjaaja Tuija Kopra

Reipas lähtö. Ensimmäisellä osuudella polveillen. Kulma ja makuu tarkasti. Toisen osuuden alussa lenkit jäljen molemmin puolin. Välittömästi tämän jälkeen määrätietoinen poistuminen, hukka. Puhtaalle jäljelle tuotuna taas määrätietoinen poistuminen, hukka. Ilmeisesti hirvet olivat kulkeneet edellämme, joten siellä ei ollut ns. puhdasta jälkeä, eli kolmas hukka tuli heti tämän perään. Koe keskeytettiin. Tultiin harjoitusmielessä kaadolle.

 

walesinspringerspanieli, uros, s. 26.4.2007 Rek. no FIN30273/07
Nomoretrouble AVO 0
Weckman Susanna ja Anton pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Susanna Weckman

Jasu ohjataan jäljelle. Edetään 1. osuutta kävelyvauhdilla. Tehdään muutamia pyörähdyksiä jäljen tuntumassa. Noin 1. osuuden puolivälissä harhaantuu kuitenkin sorkkapolulle eikä palaa omatoimisesti verijäljelle, 1. hukka. Osoitetaan uusi jälki, joka ei kuitenkaan kauaa kiinnosta, vaan lähtee uudelleen riistan jäljille ja palautetaan, 2. hukka. Osoitetaan verijälki uudelleen, mutta poistuu pian vauhdilla sorkan jäljille ja 3. hukka. Tänään riistan jäljet houkuttivat koiraa ja kiinnostus verijälkeen lopahti.

 

sileäkarvainen noutaja, uros, s. 9.4.2007 Rek. no FIN25945/07
Noanarkin Vespula Rufa AVO 3
Sinerkari Sari 23 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Sari Sinerkari

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Hyvin ohjattu lähtö. Jälkitarkkaa jäljestystä lähes 1. kulmalle, jota ennen ajautuu jäljen sivuun ja tulee makaukselle kaartaen oikealta. Merkkaa makauksen, mutta joutuu kulmalta riistan jäljille ja poistuu sinne määrätietoisesti, 1. hukka. Osoitetaan jälki uudelleen ja 2. osuudella löytyy lampi, jonne on mukava pulahtaa viilentelemään. Jatkaa kuitenkin kehoituksella jäljestystä, mutta into uimiseen ja riistan jälkiin vie koiran uudelleen sivuun jäljeltä, 2. hukka. Osoitetaan uusi jälki, jota edetään lähes jäljen päällä kaadolle, jota jää tutkimaan. Reipas jälkipari, jolle kokemus tuo lisää varmuutta.

 

stabyhoun, uros, s. 8.10.2006 Rek. no FIN29247/07
Springer Nova´s Onnimanni Af Balzer AVO 3
Valde Iiris 26 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Iiris Valde

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Onni ohjataan jäljelle. Jarrutellen ja ilmavainulla edetään 1. osuutta aina 1. kulmalle, jossa ohittaa makuun ja lähtee kaartaen paluusuuntaan. Ei selvitä kulkusuuntaa vaan joudutaan palauttamaan jäljelle, 1. hukka. Samalla vastaan tulee isäntä ja pystykorva sieniretkellä. Osoitetaan puhdas jälki ja jatketaan 2. osuutta jälkitarkasti 2. kulmalle, jonka ylittää. joutuu niin kauas jäljestä, ettei löydä takaisin omatoimisesti, 2. hukka. Osoitetaan jälki, jota edetään hyvin kaadolle. Nuuskii sorkan ja jää sen viereen. Lupaava jälkikoira, jonka suoritusta kova tuuli tänään häiritsi.

 

fieldspanieli, uros, s. 1.6.2006 Rek. no FIN33884/06
Tamango AVO 2
Härkönen Mirva 32 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Janne Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Niilo äänettömästi ohjattuna jäljelle. 1. osuus muuten tarkasti, mutta pari pyörähdystä riistan jälkiä tarkastellen. 1. makuun ohittaa, kulma takalenkillä. 2. osuudella riistan jäljet taas aiheuttavat tarkistuksia, 2. makaus ohitetaan ja kulma selvitetään takalenkillä 3. osuudelle. 3. osuuden puolivälissä riistan jäljet houkuttavat pyörimään ja ei palaa omatoimisesti jäljelle, 1. hukka. Osoitetaan jälki uudelleen ja edetään lähes jäljen päällä kaadolle asti, joka nuuhkitaan ja jää viereen. Lupaava jälkipari, jonka tarkkuus paranee harjoittelemalla.

 

irlanninvesispanieli, narttu, s. 15.5.2004 Rek. no FIN37701/04
CurlyCo Riverdance AVO 2
Vottonen Sari 32 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Sari Vottonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Ohjattu lähtö. Lähdetään vauhdikkaasti etenemään 1. osuuden molemmin puolin aaltoillen. 1. kulmalla makaus nuuskitaan ja jatketaan aaltoilevaa jäljestystä 2. osuutta pitkin. 2. kulman makaus ohitetaan ja koira harhautuu riistan jäljille ja poistuu sinne määrätietoisesti, 1. hukka. Palautetaan verijäljelle ja jäljestys jatkuu hieman aaltoillen, mutta myös kehoituksia vaatien kaadolle, jonka nuolee ja jää viereen. Lupaava jälkipari, joka pienellä lisäjarrutuksella tulee toimimaan tarkemmin.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.5.2008 Rek. no FIN38653/08
Crab Apple's White Chocolate AVO 2
Leinonen Sanna & Kääriäinen Johanna 37 pistettä

Tuomari: Hannu Palonen, ohjaaja Jukka Leinonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Reippaasti liikkeelle. Alkuun voimakasta polveilua. Puolivälissä osuutta määrätietoinen poistuminen jäljeltä, hukka. Loppua kohden jäljestys tarkentuu. Ensimmäisellä kulmalla laajat lenkit. Toinen tarkasti. Makuut merkattiin. Kaatokäytös hyväksytty.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.5.2008 Rek. no FIN38650/08
Crab Apple's Brownsugar girl AVO 1
Kylmäkorpi Lasse 43 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Lasse Kylmäkorpi

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hyvin ohjattu lähtö. Donna jäljestää 1. osuutta hieman aaltoillen jäljen molemmin puolin sopivaa kävelyvauhtia. 1. kulmalla makaus tutkitaan ja kulman selvittää lenkillä. 2. osuudella riistan jäljet aiheuttavat hieman pyörimistä ja 2. kulmalta ensin yli, mutta selvittää suunnan ohittaen makauksen. 3. osuudella myös riistan jäljet aiheuttavat tarkistuksia, joista huolimatta kuitenkin palaa verijäljelle. Tullaan kaadolle, jonka tutkii ja jää viereen. Hyvä äänetön yhteistyö koiralla ja ohjaajalla. Lupaava jälkipari!

 

 

VOI-koirat

espanjanvesikoira, narttu, s. 11.9.2003 Rek. no ER43385/03
Herman's Miguela VOI 0
Horne Paula pistettä

Tuomari: Hannu Palonen, ohjaaja Paula Horne

Rauhallinen lähtö ja jäljestys. Ensimmäinen ja viimeinen osuus tarkimmin, keskimmäisillä osuuksilla vuoron perään jäljen molemmin puolin kulkien. Ensimmäinen kulma oikaisten, sieltä ulkokautta kaartaen kulmalle ja paluujäljelle, hukka. Kolmannella osuudella määrätietoinen poistuminen, toinen hukka. Kulmat laajoin lenkein. Makuista kaksi ohi, kaksi tarkistaen. Kaatokäytös hyväksytty. Valitettavasti yliaikaa, joten palkintosija putosi.

 

cockerspanieli, narttu, s. 17.8.2003 Rek. no FIN40460/03
Jenlin Love Letter VOI 2
Helle Riitta 31 pistettä

Tuomari: Hannu Palonen, ohjaaja Riitta Helle

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Vauhdikkaasti liikkeelle. Alkuun pientä polveilua. Makuu ohi. Hieman sen jälkeen voimakasta pyörimistä ja määrätietoinen poistuminen, hukka. Katkokulmalla kolme laajaa lenkkiä, viimeinen aivan hukan rajalla. Toisen osuuden alku on pyörimistä. Makuu ohitetaan, loppuosuudet tarkemmin. Makuu ylitetään. Loppukulmilla myös lenkit. Makuulle tullaan hieman sivusta. Kaatokäytös hyväksytty.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 12.4.2004 Rek. no FIN26564/04
Sweetie-Pie Fly Me To The Moon VOI 2
Raatikainen Ossi 33 pistettä

Tuomari: Hannu Palonen, ohjaaja Ossi Raatikainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Reipas lähtö ja jäljestys. Ensimmäinen ja viimeinen osuus tarkimmin, keskimmäisillä osuuksilla enemmän polveilua. Katkokulma kolmella laajalla lenkillä, muut yhdellä. Kolmannella osuudella hieman ennen makuuta lähdetään jäljeltä määrätietoisesti (ajon tyyppisesti), hukka. Tuodaan makuulle, josta uusi lähtö. Ensimmäinen makuu tarkastaen, muut ohi. Kaatokäytös hyväksytty.

 

cockerspanieli, narttu, s. 25.2.2005 Rek. no FIN19860/05
Crab Apple's Apple Fizz VOI 1
Kääriäinen Johanna 40 pistettä

Tuomari: Hannu Palonen, ohjaaja Kimmo Kääriäinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Reipas lähtö. Ensimmäisellä osuudella parit tarkistuslenkit, katkokulmalla kolme laajempaa lenkkiä. Toisen osuuden loppupuolella jäljestys muuttuu hosuvaksi ja lenkit laajenevat. Toisella kulmalla runsaasti lenkkejä, kolmannella vain yksi. Makuista kolme tarkistetaan, yksi vierestä ohi. Kaatokäytös hyväksytty.