28.06.2009 - Mejä-koe, Kouvola, Elimäki

Järjestäjä: Kymen Spanielit ry
Kokeen ylituomari: Paul Vuori
Muut tuomarit: Tuovi Henttu
Seppo Markelin
Ilkka Niemi
Kokeen vastaava toimitsija: Kimmo Kääriäinen
Kokeen sihteeri: Anu Kokkarinen
Kokeen emäntä: Raila Silvennoinen
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kymen Spanielit ryn järjestämä metsästyskoirien jäljestämiskoe pidettiin Elimäellä 28.6.2009 helteisessä sääsä. Tukipaikkana oli Elimäen Eräveikkojen maja ja maastot olivat Mustilan, Hongiston ja Eräveikkojen maita.
Ylituomarina kokeessa toimi Paul Vuori Nurmijärveltä arvostelellen koirat Avo 7-9 ja Voi 10-12. Muina tuomareina Seppo Markelin Helsingistä arvostellen koirat voi 19-24, Tuovi Henttu Vantaalta arvostellen koirat avo1-3 ja voi 13-15, sekä Ilkka Niemi Hollolasta arvostellen koirat jäljillä Avo 4-6 ja Voi 16-18. Susanna Kallström (967658) Kotkasta teki harjoitusarvostelun Ilkka Niemelle ja Leena Kähkönen (779881) Ruotsinpyhtäältä Paul Vuorelle. Kokeen koevastaavana toimi Kimmo Kääriäinen, joka toimikuntiineen järjesti onnistuneet kokeet. Maastot olivat hyvin kokeeseen sopivat ja jäljet olivat sijoitettu hyvin maastoon sekä pääosin piilomerkatut. Opastuksen taso oli hyvä. Riistahavaintona metsäkanalintuja, fasaani sekä maastossa oli runsaasti sorkkaeläinten jälkiä ja jätöksiä. Kaatona käytettiin kuivattuja hirvansorkkia. Laukauksensietotesti suoritettiin haulikolla ja kaikki koirat läpäisivät testin. Koe päättyi klo . Yhdistyksen jäsenten omistamista spanieleista parhaana Voi-luokan spanielina Kymen Kuohu kiertopalkinnolla palkittiin Engwell*s Xaraco om. Anu Kokkarinen ja avoimen luokan parhaana spanielina Kymen Pärske kiertopalkinnolla Riverando Casablanca om. Tuija Kopra

 

AVO-koirat

cockerspanieli, narttu, s. 4.7.2007 Rek. no FIN32864/08
Baysway Thelma Rose AVO 0
Härkälä Heli pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Heli Härkälä

Thelma nuuhkaisee nopeasti lähdön ja ohjataan jäljelle hyvin. Thelma käyttää pääosin maavainua jäljen selvitykseen. Koira etenee sopivaa jäljestysvauhtia. 1.osuuden alkupuolen koira jäljestää mallikkaasti. Osuuden lopussa Thelma poistuu kahdesti tarkastelemaan muita riistajälkiä ja tuomittiin hukat. 1. makuun koira merkitsi hyvin pysähtymällä ja kulma pienellä tarkastuslenkillä. 2.osuus tarkkaa työtä melkein koko osuus, tiheikössä tosin tehtiin tarkistuslenkkejä. Koira merkkaa 2. makuun hyvin, siitä suoraan kulman taakse riistan hajuja tarkistelemaan, josta ei palaa. Tuomitaan 3. hukka ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle, jonka nuoli ja jäi viereen. Thelma osaa jäljestää, mutta vielä ei keskittymiskyky kestä koko jäljen ajan.

 

sussexinspanieli, uros, s. 28.12.2006 Rek. no FIN47699/07
Tornegården's Celtic Sun AVO 0
Jokinen Tarja pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Tarja Jokinen

Innoissaan olevalle Sonille esitetään lähtömakuu. Soni ei makauksesta piittaa, vaan haluaa suoraan jäljelle. Koira ohjataan kauniisti opastusalueen loppuun ja vihdoin päästään töihin. Jäljelle lähdetään lupaavasti. Edetään hetki jälkeä pitkin ja poistutaan iloisena kauas metsään, josta hukka. Palautuksen jälkeen edetään osuutta lähes osuuden loppuun, jossa havaitaan jotain äärimmäisen pelottavaa. Hetken murinan jälkeen edetään hieman ja poistutaan jäljeltä, tästä 2. hukka. Osuuden lopussa kulma oikaistaan, ylitetään jälki ja poistutaan kohti 3. hukkaa. Kokeen keskytyksen jälkeen harjoitellen loppuun. Matkan edetessä Sonin työskentely muuttuu tarkemmaksi. Kaadonkin ja hieman väsynyt koira löytää ja on sorkasta kiinnostunut. Sonin suoritus on iloinen ja energinen. Lisää harjoittelua, niin tuloksia tulee.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.5.2008 Rek. no FIN38653/08
Crab Apple's White Chocolate AVO 3
Leinonen Sanna & Kääriäinen Johanna 23 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Kimmo Kääriäinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Nelli nuuhkii lähtömakuun ja siirtyy ohjaajan tukemana opastusalueenloppuun. Jäljestäessä hieman kokematon Nelli käyttää paljon ilmavainua. Maavainun käyttö jää vähäiseksi. Jäljestysvauhti eteenpäin liikuttaessa on mukavan reipas kävelyvauhti. 1. osuuden alku on Nellille ja ohjaajalle tuskainen. Tarkistuksia, lyhyitä paluujälkiä ja lenkkejä on runsaasti. Työskentely erittäin puurtavaa. 1. osuuden loppupuoliskolla yksi määrätietoinen poistuminen jäljeltä, josta hukka sekä paluujälki, josta toinen jäljelle palautus. 1. makuu merkitään ja kulma suoritetaan tarkasti. 2. osuus mukavaa jäljestystä vain parilla tarkistuksella. 2.kulma oikaistaan ja samalla makuu ohitetaan. 3. osuus loppuun asti mukavasti jäljestäen. Sorkka ei Nelliä lämpimällä ilmalla viehätä. Sorkka nuuhkaistaan ja paikalta poistutaan. Kehnon alun jälkeiset hyvät osuudet antavat osviittaa tulevasta hyvästä jälkikoirasta.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.5.2008 Rek. no FIN38650/08
Crab Apple's Brownsugar girl AVO 3
Kylmäkorpi Lasse 23 pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Lasse Kylmäkorpi

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Donna nuuhki makauksen ja ohjattiin jäljelle. Koira aloitti maavainuisen jäljestyksen jäljen päällä ja tuntumassa. 1. osuudella Donna hukkaa jäljen kahdesti. Syynä on sateen levittämä ja sorkkaeläinten ylikävelemä osuus, jotka olivat aloittelevalle koiralle liian vaikeita. Tämän jälkeen Donna pääsee jyvälle hajuvanan luonteesta ja loppujäljen parantaa työskentelyään, jolloin tarkistuspistot vähenevät ja lyhenevät. 1. kulma yli ja palattiin 2. osuudelle tarkistuslenkin jälkeen. 2. kulma selvitettiin kahdella tarkistuslenkillä jäljen ympäri. 1. makuu merkittiin heikosti, 2. makuun koira käveli yli. Kaadolle hieman sivusta, kaadon nuoli ja jäi viereen. Lupaava jäljestäjä, joka kokemuksen myötä tulee saamaan tuloksiakin.

 

stabyhoun, uros, s. 8.10.2006 Rek. no FIN29247/07
Springer Nova´s Onnimanni Af Balzer AVO 2
Valde Iiris 32 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Iiris Valde

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Onni nuuhkaisi osoitettua alkumakausta. Innokkaasti liikkeelle. Edetään sopivaa vauhtia sekä maa- että ilmavainulla. Tyyliin kuuluu tehdä pientä siksakkia jäljen päällä, mutta se ei haittaa edes etenemistä, välillä edetään suoraviivaisesti jäljen päällä. 1. osuuden loppupuolella tutkitaan sorkan jälkiä, mutta Onni jatkaa itsenäisesti. 2. osuudella nopeahko ajouran tarkistus. 3. osuudella määrätietoinen poistuminen jäljeltä hukkaan asti. Palautuksen jälkeen vielä pisto kosteikkoon juomaan, josta Onni palaa tarävästi jäljelle oikeaikaisella kehotuksella. 1. kulma oikaistaan melko paljon ,2. kulma aivan makauksen vierestä. Molemmat makaukset jäävät merkkaamatta. Onni ottaa kaadosta ilmavainun, mutta ajautuu sivuun tuulen alapuolelle. Oikea-aikaisella kehotuksella tullaan kaadolle, jonka eteen Onni jää seisomaan. Onni tietää missä jälki menee, mutta tänään sorkan jäljet olivat kerran liikaa.

 

saksanmetsästysterrieri, narttu, s. 8.7.2006 Rek. no Fin47993/06
Mainarin DaCapo AVO 2
Rinne Hannu 33 pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Krista Arminen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Rauhallinen itsenäinen lähtö makuun nuuhkimisen jälkeen. Jäljestäessä Tane käyttää pääasiassa ilmavainua, vain harvoin kirsu tapaa maanpinnan. Tane etenee maastossa reippaasti ja vaivattomasti, vauhti sopii maastoon. 1. osuudella alussa pieniä sivupistoja, joilta palaa taitavasti takaisin jäljelle. Osuuden edetessä sivupistot laajenevat. 1. makuun merkitsee nuuhkaisemalla. Kulmalla pieni rengastus. 2. osuudella enemmän kaarroksia jäljen sivulle sekä pari laajempaa hakua jäljen sivuille. Tässä vaiheessa paluujäljelle jo teettää hieman vaikeuksia. Toinekin makuu merkitään. 2. kulmalla reilun ylipiston jälkeen viimeiselle osuudelle. Osuutta puoliväliin samaan tyyliin kuin alku. Puolivälissä siirrytään etenemään jäljen sivulla ja etäännytään jäljeltä niin pitkälle että joudutaan tuomitsemaan hukka. Palutuksen jälkeen innokkaasti kaadolle jota nuuhkitaan ja nostellaan. Tane hakee hyvin jälkeä, mutta tänään ei täysin keskittynyt työhön. Lisää kokemusta tarvitaan.

 

walesinspringerspanieli, uros, s. 15.10.2007 Rek. no FIN58646/07
Benton What Women Want AVO 2
Hakola Satu ja Hyvärinen Pentti 34 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Satu Hakola

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Nappi nuuhkii alkumakauksen ja lähtee ohjattuna aaltoilevaan jälkityöhön, maa- ja ilmavainua käyttäen. Hyvin lähelle 1. kulmaa, jonka oikaisee reilusti. Makausta ei merkata, ajautuu lopulta kauas jäljestä, hukka. Uusi aloitus ja toista osuutta edetään aaltoilevalla tyylillä kulmalle, jonka kiertää takakautta, makausta ei merkkaa. 3. osuus jälkitarkkaa työskentelyä. Osuuden lopulla yksi laaja tarkistuslenkki, mutta palaa oma-aloitteisesti. Hyvin kaadolle, jota haistelee. Nappi on hyvä jälkikoira, jolle tänään sattui yksi herpaantuminen. Makauksista saisi olla kiinnostuneempi.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 14.4.2007 Rek. no FIN28723/07
Riverando Casablanca AVO 2
Kopra Tuija 35 pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Tuija Kopra

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Dino ohjataan jäljelle. Dino jäljestää maa- ja ilmavainua hyväksikäyttäen tarkasti ja rauhallista vauhtia kulkien. Dinon työskentely on mallikasta 2,5 osuutta. 3. osuuden puolivälissä koiran selvitysykyky heikkenee, josta seuraa kaksi laajaa tarkistuslenkkiä. Ensimmäisen Dino selvittää vaivoin, mutta jälkimmäinen johtaa hukkaan juuri ennen kaatoa. Molemmat makaukset merkataan heikosti pysähtymättä. Kulmat selvitetään tarkastuslenkeillä, joista 1. kulmalla on pienempi ja 2. kulmalla suurempi lenkki. Kaadolle tultiin suoraan ja Dino nuoli ja jäi viereen.

 

novascotiannoutaja, narttu, s. 12.2.2005 Rek. no FIN16758/05
Tollerbay Great Esther AVO 2
Saimanen Iina ja Riku 35 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Eija Saimanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Esteri nuuhkii alkumakauksen. Muutaman kerran poistutaan hieman jäljen sivuun, jäljestys saadaan jatkumaan runsain kehotuksin, josta osa on tulkittava ohjaaviksi. Edetään sopivaa vauhtia maavainulla. Kehotuksia tarvitaan jonkin verran, vaikka oltaisiin melkein jäljellä. 1. kulma kierretään takaa, 2. kulma tarkasti. Makaukset ohitetaan aivan vierestä. Esteri jää nuuhkimaan kaatoa. Esteri vaikuttaa omapäiseltä koiralta. Runsaiden kehotusten ansiosta päästään hukatta kaadolle ja selviää, että Esteri osaa jäljestää. Esteri selvästikin tarvitsee kehotuksia, mutta jäljestys ei ollut riittävän itsenäinen ykköstulokseen. Jos ei tarvitse kehottaa koiran edetessä, palkintosija saattaisi parantua.

 

 

VOI-koirat

amerikanvesispanieli, uros, s. 27.10.2004 Rek. no FIN30221/05
Little Brownies Curly Kid VOI 0
Sjöman Maria pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Maria Sjöman

Curlya ei alkumakaus kiinnosta. Se ampaisee heti jäljelle. Edetään jarrutettuna sopivaa vauhtia aluksi tarkasti jäljellä 1. osuuden loppupuolelle, jossa tehdään suuri lenkki, jäljestys jatkuu kuitenkin itsenäisesti. Katkokulmalla veretysten välistä suoraan kulman taakse ojaan juomaan ja kahlaamaan. Kehotuksetkaan eivät auttaneet jatkamaan, hukka. 2. osuuden alussa tarkistuslenkki ja loppupuolella osuutta laaja kaarros aukolle jäljen sivuun, josta palaa itsenäisesti jäljelle, mutta jäljestys pysähtyy jäljen viereen, 2. hukka. Tullaan Curlylle tyypillistä aaltoilevaa jäljestystä 2. kulmalle, josta käännytään takaisin edellisen osuuden sivustalle. Ollaan toisella kulmalla ja lähes maksimiaika on käytetty, koe keskeytetään. 1. makaus merkataan , toinen ohitetaan. Tullaan harjoitellen kaadolle. Curly osaa jäljestää, mutta aika kului tänään muiden hajujen tutkailuun.

 

cockerspanieli, narttu, s. 13.3.2002 Rek. no FIN23464/02
Raccoon's Hip Hip Hurraa VOI 0
Kääriäinen Johanna pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Kimmo Kääriäinen

Nita istutetaan lähtömakauksen viereen. Käskystä makuu käydään nuuhkimassa. Opastusalueen loppuun itsenäisesti. 1. osuuden alkuosa hyvää jälkityötä edeten miellyttävää kävelyvauhtia. Makuun kiertäminen saadaan vaikuttamaan tahalliselta teolta. 1. osuuden loppupuolella löydetään riistan jäljet ja poistutaan niiden perässä jäljeltä. Takaisin ei löydetä tai haluta joten tuomitaan hukka. Palautus hieman ennen katkokulmaa, jota yritetään hetki selvittää. Riistavietti on kuitenkin voimakas ja vetää koiran toistamiseen pois jäljeltä. 2. osuudella edetään jälkeä tehden vain muutaman mainittavan tarkistuslenkin. 2. makuu merkitään selvästi, toinen kulma reilulla ylipistolla. 3. osuuden alku hyvin. Makuu merkitään. 3. osuuden loppu lähes kulmalle tarkkaa työtä. Valitettavasti taas kulman lähellä riistajälkiä jotka kiinnostavat koiraa. Runsaan etsiskelyn päätteeksi tuomitaan 3. hukka ja koe keskeytetään. Tänään runsaat riistan jäljet sekoittavat koiran keskittymisen ja vievät mukanaan ajoittain taitavaa jäljestystä osoittaneen koiran.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39784/06
Loitsutuulen Windbell VOI 0
Kokkonen Milla pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Milla Kokkonen

Siiri lähtee innokkaasti ja ohjatusti jäljelle. 1. osuus hyvää jäljestystä, makuu tosin sivuutetaan niukasti. 1. kulma tarkastetaan 2:lla pienellä silmukalla, 2. sivulla Siiri tarkastelee jäljen sivulla lenkittäen hukkaan asti. Koira tekee töitä koko ajan, mutta jatko ei selviä. Uuden alun jälkeen mallikasta jäljestystä 2. kulmalle asti. Siellä Siiri ei saa selvitettyä katkokulmaa vaikka yritys on kova. Tuomitaan 2. hukka. 2. makuu merkataan hyvin pysähtyen. 3. sivulla vilvoittelu ojassa auttaa hetkeksi jaksamaan. 3. makuu merkataan niukasti. Ojalla juuri ennen viimeistä kulmaa ojavilvoittelukaan ei auta vaan jälki hukkuu täysin. 3. hukka ja koe keskeytyy. Harjoitellaan kaadolle, joka kiinnosti. Tänään kuuma keli ja kokemattomuus kostautui jäljen kohtaloksi.

 

cockerspanieli, narttu, s. 14.11.2006 Rek. no FIN54299/06
Delichon Cirrus VOI 0
Härkönen Kati pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Kati Härkönen

Ohjaaja rauhoittaa koiran lähtömakuun äärellä, näyttää makuun ja kävelee koiran seurassa opastusalueen loppuun. Jälkeä Unna etenee sekä maa- että ilmavainun turvin. Etenemisvauhti on maastoon sopiva miellyttävä kävelyvauhti. 1. osuus lähes loppuun asti erittäin tarkkaa jäljestystä. Myös makuun merkitseminen mallikelpoisesti. Ennen 1. kulmaa poistutaan jäljeltä määrätietoisesti ja tuomitaan hukka. Palautuksen jälkeen suoraan kulmalle joka suoritetaan tarkasti jäljen mukaan. 2. osuus täydellistä työtä, makuulla taas selvä pysähdys ja nuuhkiminen. 2. kulmalla reilu ylitys ja hakukaarros väärään suuntaan. Tämän johdosta jälki hukkuu ja tuomitaan 2. hukka. 3. osuuden jäljestys taas hienoa. Valitettavasti makuu sivutetaan tällä kertaa. Katkokulmalla veren loppuminen huomataan ja tehdän erittäin laaja kaarros päätyen jo jäljestetylle osuudelle. Toinen yritys ei onnistu ja tuomitaan 3. hukka. Loppuun harjoituksen vuoksi. Erittäin hienosti jäljestävä nuori koira jolla tänään epäonnea. Hyvää ohjaaja - koira yhteistyötä.

 

cockerspanieli, uros, s. 14.7.2005 Rek. no FIN38916/05
Breeze Way to Fame VOI 0
Savolainen Raili pistettä

Tuomari: Paul Vuori, ohjaaja Raili Savolainen

Junnulle osoitetaan lähtömakuu ja sen nuuhkittuaan koira vetää ohjaajan jäljelle. Jäljestäessä Junnu käyttää sekä maa- että ilmavainua. Jäljestysvauhti jarrutetaan maastoon sopivaksi kävelyvauhdiksi. 1. osuuden Junnu jäljestää melko tarkasti jäljen päällä, valitettavasti makuun yli kävellään sitä huomaamatta. 1. kulmalla erittäin pieni tarkistus. 2. osuus tarkkaa työtä, myös makuu merkitään. 2. kulma ei Junnulta onnistu. Kaksi kertaa yritetään kaartamalla päästä jäljelle ja lopuksi poistutaan läheiseen metsään. Tästä hukka. 3. osuuden makuu ylitetään. 3. osuuden jäljestys yli puolivälin tarkkaa mutta loppupuolella löydetään jotain jälkeä kiinnostavampaa, jolle poistutaan. Tästä 2. hukka. Osuuden lopussa katkokulmalla koira vaikuttaa hieman väsyneeltä ja lähtee etsimään jälkeä väärästä suunnasta onnistumatta palaamaan jäljelle. 3. hukka ja kokeen keskeytys. Junnu vaikuttaa olevan hyvä jäljestäjä, mutta tänään ei jaksanut keskittyä työhön.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 12.4.2004 Rek. no FIN26564/04
Sweetie-Pie Fly Me To The Moon VOI -
Raatikainen Ossi pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Ossi Raatikainen

Hyvä lähtö, 1. osuus hyvää jäljestystä. Makaus ohitetaan, katkokulmalla laajat lenkit, selvittää kuitenkin. Toisella osuudella laajoja lenkkejä ja kulmalla tulee hukka. Kolmannella osuudella laajoja lenkkejä, joista hukka. Ohjaaja keskeyttää kokeen.

 

rhodesiankoira, uros, s. 7.2.2003 Rek. no Fin24548/03
Mbwasimba Mwujiza Fabayo VOI 0
Sihvonen Päivi pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Päivi Sihvonen

Koira lähtee rauhallisesti jäljelle. 1. osuus kuljetaan jäljen sivussa lenkkejä tehden. Katkon selvittää, mutta heti sen jälkeen eksyy ja tulee hukka. 2. osuus paremmin. Makauksen merkkaa. Toista kulmaa ei selvitä ja tulee 2. hukka. 3. osuudella makauksen merkkaa. Koe keskeytyy kun ei ole enää mahdollisuutta tulokseen.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 8.3.2004 Rek. no FIN20818/04
Quadmir's Divine Tefnut VOI 3
Mäklin Suvi 20 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Suvi Mäklin

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Nala kiinnostui alkumakauksesta, ohjattu lähtö. Nala jäöjestää sopivaa vauhtia siksak kuviolla jäljen molemmin puolin polveillen. Välillä kaarrokset kasvavat vähän isommiksi. Kaksi kertaa oltiin jo aivan hukan rajoilla. Hukat tulivat sitten kulmien jälkeen. 2. kulma kierrettiin takaa suurella kaarroksella. Tultiin seuraavalle osuudelle, mutta tiheä kuusikko jäi kiinnostamaan niin paljon, että sinne piti palata, hukka. 3. kulmalta kaarrettiin suurella kaarroksella seuraavalle osuudelle, mutta se ylitettiin ja jatkettin 2. hukkaan asti. Katkokulma ensin yhdellä kaarroksella ja loppu jalanjälkiä sujuvasti lähellä veretyksen alkua, mutta sitten tehtiin vielä laaja aikaavievä rengastus ennen kuin jäljestys jatkui. Kolme makausta ohittui kun ei oltu aivan jäljellä, yksi nuuhkaistiin vain vauhtia hidastaen. Ensin mentiin vähän kaadon ohi, mutta voimakkain kehotuksin kaato löytyi ja Nala jäi nuuhkimaan sitä. Tänään muut hajut kiinnostivat kovasti, mutta päästiin kuitenkin kaadolle. Kaikki aikakin käytettiin ja ylitystäkin tuli kaadon lähellä olevassa ojassa vilvoittelun verran.

 

cockerspanieli, uros, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39782/06
Loitsutuulen Wizard VOI 3
Helle Riitta 22 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Riitta Helle

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Hyvä, innokas lähtö. Koira jäljestää sopivaa reipasta vauhtia. 1. osuus hyvää jäljestystä. 2. osuudella 2 määrätietoista poistumista jäljeltä ja tulee hukat. Katkokulma jää selvittämättä. 1. kulma hyvin ja 3. kulma laajoilla lenkeillä, kulman jälkeen suuria vaikeuksia, jatkaa kuitenkin itsenäisesti. Kaikilla makauksilla hyvät merkkaukset. Kaadon osoittaa nuuhkien.

 

cockerspanieli, narttu, s. 29.9.2001 Rek. no FIN43593/01
Triplet Mary Poppins VOI 3
Silvennoinen Raila 24 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Raila Silvennoinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Hyvä lähtö. Koira jäljestää innokkaasti sopivaa vauhtia. Ensimmäisen osuuden puolessavälissä koira harhautuu jäljeltä ja tulee hukka. Muut osuudet hyvää jäljestystä. Katkokulmaa ei selvitä ja toinen hukka. Ensimmäisellä kulmalla isot lenkit, kolmas kulma hyvin. Toisen ja kolmannen makauksen merkkaa, ensimmäisen ja neljännen ohittaa. Kaatoa saisi nuuhkia vähän lähempää.

 

walesinspringerspanieli, uros, s. 7.5.1999 Rek. no FIN23631/99
Milfeddyg Ffortunus VOI 2
Falkenberg Ilkka 36 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Kari Falkenberg

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Eka nuuhkaisee lähtömakauksen ja lähtee reipasvauhtiseen jälkityöhön. Heti ohjauksen jälkeen pientä pyörimistä jäljen sivulla, selvittää jatkon omatoimisesti. Loppuosuus melko tarkasti kulmalle, josta jatkaa yli ja tekee laajan lenkin kulman taustalla, lenkki johtaa hukkaan. Osoitetaan puhdas jälki ja 2. osuus tarkasti kulmalle, jossa katkos. Selvittää katkon ripeästi pienellä lenkillä. 3. osuus pienin lenkein kulmalle, jonka selvittää tarkasti. 4. osuudella jälleen muutama pikkulenkki, muuten hyvin. Makauksista osoittaa selvästi kolmannen ja neljännen, 1. ja 2. ohittaa. Kaadolle takakautta. Haisteli sorkkaa ja nappasi sen suuhunsa. Erittäin mielllyttävä jäljestys pirteältä veteraanilta.

 

cockerspanieli, narttu, s. 17.8.2003 Rek. no FIN40460/03
Jenlin Love Letter VOI 1
Helle Riitta 41 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Lasse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvä innokas lähtö. Koira jäljestää sopivaa reipasta vauhtia. Suorilla osuuksilla aikaa kuluu helteisen sään takia jäljellä olevissa lukuisissa ojissa. Katkokulman selvittää osaksi ihmisjälkeä apuna käyttäen. Muut kulmat hyvin. 3. makakauksen merkaa, muut ylittää. Kaadon osoittaa nuuhkien.

 

cockerspanieli, uros, s. 1.1.2000 Rek. no FIN14526/00
Muskettikoiran Don Juan VOI 1
Syvänen Saija 42 pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Marko Hyyryläinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Innokkaasti jäljelle. Doni jäljestää pääosin maavainua hyväksi käyttäen koko jäljen ajan. Doni jäljestää pienellä aaltokuvilla ja hallitsee täysin jälkityön niin halutessaan. Jälki on koko ajan koiran tiedossa toisin kohdin koira hakee helpompaa reittiä tai tarkistelee muita metsän ihanuuksia. Makaukset eivät koiraa kiinnosta yhtään, 2 makuuta ylikävellään ja 2 kierretään sivusta. Katkokulma selvitetään nopeasti lenkillä ja sitten jäljen tekijöiden jälkiä myöden, 2. kulma pienellä pistolla ja viimeinen pienellä silmukalla. Kaadolle koira tuli suoraan, sen koira nuuhki ja jäi viereen. Kokenut koira, joka tiesi mitä tahtoi tehdä metsässä.

 

labradorinnoutaja, narttu, s. 2.3.2007 Rek. no FIN17743/07
Strongline's Moneypenny VOI 1
Markelin Virva ja Seppo 43 pistettä

Tuomari: Tuovi Henttu, ohjaaja Virva Markelin

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Sanni nuuhkaisee alkumakauksen ja ohjataan nopeasti jäljelle. 1. osuus hyvää jäljestystä, 1. makuu merkataan pysähtyen. 1. kulmalta, joka on katkokulma, Sanni löytää jäljen takaa ojan uitavaksi. Nopean vilvoittelun jälkeen koira suuntaa suoraan 2. osuudelle ja jäljen yli, laaja kaarros siellä, sen jälkeen jäljen yli ja jäljen alapuolen kaarron jälkeen palaa jäljelle. 2. makuu merkataan tarkasti ja hyvin edetään 2. kulmalle. Sielläkin oli oja uitavaksi. Vilvoittelun jälkeen tarkistetaan 2. sivun loppu uudestaan, kulmasta yli ja laajalla kaarrolla lopulta 3. osuudelle. 3. makuu merkataan hyvin ja loppuosuus edetään kulmalle jäljen päällä tai tuntumassa. 3. kulma taas yli ja nyt pienemmällä kaarrolla 4. osuudelle. 4. makuu kävellään yli, muuten koko osuus hyvää jäljestystä kaadolle asti. Kaadon nuuhkii ja kantoi ohjaajalle. Sannnin pisteitä vähensi kulmien tapahtumat.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 17.3.2005 Rek. no FIN21027/05
Engwell's Xaraco VOI 1
Kokkarinen Anu 44 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Anu Kokkarinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvä lähtö. Koira jäljestää sopivaa vauhtia, suorat osuudet osittain siksak-kuviolla ja lopussa pienillä lenkeillä. Katkokulma nopeasti lenkillä. Toinen kulma hyvin, kolmas kulma lenkeillä. Neljännen makauksen merkkaa, muut ohittaa. Kaadon osoittaa ottamalla suuhun.