02.05.2010 - Mejä-koe, Luumäki, Munne

MEJÄ-kokeen tulokset
2.5.2010 Luumäki, Munne

Järjestäjä: Kymen Spanielit ry
Kokeen ylituomari: Ilkka Niemi
Muut tuomarit: Asko Kukkola
Aila Pekkarinen
Kokeen vastaava toimitsija: Riitta Helle
Kokeen sihteeri: Milla Kokkonen
Kokeen emäntä: Helle Seija
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kymen Spanielit ry. Kokeet pidettiin Munteen Metsästysseuran maastoissa, tukikohtana oli Munteen Metsästysseuran maja.
Ylituomarina oli Ilkka Niemi. Hän arvosteli koirat jäljillä VOI 13-18. Kokeen muina tuomareina olivat Asko Kukkola arvostellen koirat jäljillä AVO 7 ja VOI 8-12 ja Aila Pekkarinen arvostellen koirat jäljillä AVO 1-6.
Vastaavana koetoimitsijana oli Riitta Helle, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään erinomaisesti. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli osittain piilomerkatut.
Sää oli aamupäivällä pilvinen ja päivällä muuttui tuuliseksi ja puolipilviseksi.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina oli metsäkanalintuja sekä paljon hirvensorkanjälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät 12 cal haulikolla suoritetun laukauksensietotestin hyväksyttävästi. Munteen Loitsu -kiertopalkinto annettiin parhaalle kerhon jäsenen omistamalle voittajaluokan koiralle Desperados Romeolle (omistaja Satu Savolainen-Pulli). Loitsupikari annettiin parhaalle kerhon jäsenen omistamalle avoimen luokan koiralle Olipas Figurinelle (omistaja Eija Davidjuk).
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

englanninspringerspanieli, uros, s. 14.4.2007 Rek. no FIN28723/07
Riverando Casablanca AVO 3
Kopra Tuija 28 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Tuija Kopra

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Lähtö ohjataan. 1. osuudella pääsääntöisesti ilmavainuista jäljestystä 1. kulmalle, jossa makuu tutkitaan, mutta suunta ei selviä ja joutuu riistan jäljille niin kauas verijäljestä että tulee 1. hukka. Palautuksen jälkeen hetki hyvää jäljestystä, mutta riistan jäljet houkuttavat uudelleen pois jäljeltä ja tulee 2. hukka. Palautuksen jälkeen mallikasta jälkitarkkaa 2. kulmalle, jossa makuu tutkitaan ja kulma jäljen mukaisesti 3. osuudelle, joka tarkasti aina kaadolle asti. Kaadon tutkii ja jää sen luo. Osoitti kykyä jäljestää, mutta tänään riistan jäljet aiheuttivat päänvaivaa.

 

clumberrinspanieli, narttu, s. 25.1.2009 Rek. no FI15284/09
Spice Twice Queen Guinevere AVO 2
Sarlin Ira 36 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Ira Sarlin

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Rauhallinen lähtö. Edetään n. 20-30 metriä, jonka jälkeen erilaiset kolot ja niiden hajut sekoittavat työtä aina niin kauan, että tulee 1. hukka. Palautuksen jälkeen löytyy uusi "vaihde" ja jäljestys jatkuu aaltoilevana jäljen molemmin puolin 1. kulmalle, jossa makuu merkataan hyvin nuuhkimalla. Pikku tarkistuksella 2. osuudelle, jossa jäljestys muuttuu tarkemmaksi. 2. kulmalla nuuskii makuun ja suoraan 3. osuudelle, jossa jälkitarkkaa aina kaadolle asti. Kaadon tutkii ja jää viereen. Lupaava nuori jälkikoira!

 

novascotiannoutaja, uros, s. 30.11.2006 Rek. no FIN11128/07
Trindy's Time Boy AVO 2
Laihanen Nea 38 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Nea Laihanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hyvin ohjattu lähtö. 1-osuus jälkitarkkaa pääosin ilmavainuista jäljestystä, ensimmäisellä kulmalla makaus nuuskitaan tarkasti, kulma rengastaen 2. osuudelle, jossa jälkitarkka jäljestys jatkuu. 2. kulmalla yli ja rengastaen 3. osuudelle, makuu jää huomioimatta. Tällä osuudella myös tuuli vaikeuttaa painaen hieman jäljen sivuun ja siitä ajautuu ajouralle, joka vie koiran niin kauas jäljestä ettei palaa omatoimisesti, 1. hukka. Palautuksen jälkeen tarkasti kaadolle jota jää nuolemaan. Lupaava jälkipari!

 

Walesinspringerspanieli, uros, s. 15.10.2007 Rek. no FIN58646/07
Benton What Women Want AVO 2
Hakola ja Hyvärinen Satu ja Petri 38 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Satu Hakola

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Erittäin hyvin ohjattu lähtö. Lähdetään jäljestämään erinomaisesti jarrutettuna ilmavainulla 1. osuutta jälkitarkasti, mutta ennen 1. kulmaa poistuu määrätietoisesti riistan houkutuksiin, 1. hukka. Palautuksen jälkeen tutkii 1. makauksen ja kulma jäljen mukaisesti 2. osuudelle, missä jälkitarkkaa jäljestystä 2. kulmalle, missä nuuhkitaan makuu ja myös krepit. 3. osuudella kova tuuli vaikeuttaa, mutta edetään hyvin kaadolle, joka nuuskitaan ja jää viereen makaamaan. Erinomainen yhteistyö koiralla ja ohjaajalla!

 

cockerspanieli, narttu, s. 24.9.2007 Rek. no FIN53213/07
Olipas Figurine AVO 1
Davidjuk Eija 46 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Eija Davidjuk

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ohjattu mutta hieman hosuva lähtö. 1. osuus jarrutellen jälkitarkkaa jäljestystä. 1. kulman makaus nuuskitaan hyvin ja kulma selvitetään takalenkillä. 2. osuus jälkitarkkaa mutta hieman turhan ripeävauhtista jäljestystä. 2. kulman makaus nuuhkitaan ja kulma lenkillä. 3. osuudelle joka muuten tarkasti mutta lopussa muutama pieni pyörähdys. Tullaan kaadolle, jota nuuskii. Lisäjarrutuksella tulee hosumaton lopputulos, muuten hieno jälkipari!

 

cockerspanieli, uros, s. 14.11.2006 Rek. no FIN54297/06
Delichon Chubbycloud AVO 1
Sarviaho Kati 48 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Kati Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koska ohjaajalla on lainakoira ensin arvotaan lähdöllä kehoitussanaa kun sitä ei muisteta. Nopean miettimisen jälkeen oikea sana löytyy ja yhdessä tutkitaan lähtömakaus todella hyvin.Lähdetään upeanrauhalliseen maavainuiseen jäljestykseen. Heti ensimmäisellä osuudella huomaa, että ohjaajalla on ammattimainen ote, ja vaikka koira jäljestää koejälkeä ensimmäistä kertaa osoittaa koira sellaista jäljestystyötä aivan kuin olisi tehnyt sitä monta kertaa erittäin hyvin ja täten osoittaa taitavan jäljestäjän tunnusmerkit, koska tiedostaa riistan jäljet, tuoksut, mutta silti pystyy silti pitämään jäljen erittäin hyvin sitä edeten. Lähtö on siis erinomainen, samoin ensimmäinen osuus kulmalle ja kulmalla koira tarkistaa aivan kuin vanha tekijä, ettei verijälki jatku kulman taakse. Osoittaa makauksen erittäin upeasti ja etenee toisen osuuden upeasti kulmalle. Osoittaa makauksen puolittain, saisi tehdä sen paremmin. Ylittää kulman ja pyörii sen tuntumassa. Löytää kuitenkin seuraavan osuuden ja kun koira lähtee sitä jäljestämään mallikkaasti huomaa ohjaajasta, että jännitys ohjaajalla lisääntyy ja se ilmenee sillä tavoin, että ohjaaja katselee, onko männyn latvoissa käpyjä ja aika ajoin vilkaisee koiran suuntaan. Erittäin upeata jäljestystä kaadolle, minkä osoittaa hyvin. Tänään koira osoittaa aivan uskomattoman upeita jäljestysominaisuuksia, joita oli ilo seurata metsässä.

 

Saksanpaimenkoira, narttu, s. 7.7.2007 Rek. no FIN38712/07
Brenda AVO 1
Nikunen Heikki 48 pistettä

Tuomari: Aila Pekkarinen, ohjaaja Heikki Nikunen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ohjattu lähtö. Jarruttaen matkaa ja 1. osuus edetään jälkitarkasti pääsääntöisesti maavainua käyttäen tuulen häiritessä. 1. kulma tarkasti makuuta tutkien ja suoraan 2. osuudelle joka jälkitarkasti. 3. kulmalla makuu tutkitaan ja kulma jäljen mukaisesti. 3. osuus tarkasti mutta vauhti hieman kiihtyen kaadolle, jota tutkii. Hieman lisää jarrutettuna mukava jälkipari!

 

 

VOI-koirat

lyhytkarvainen mäyräkoira, uros, s. 14.7.2008 Rek. no FIN32462/09
Qua-linea Guadet VOI 3
Nurkka, Nyström, Kurkela Anssi, Hanna, Eeva-Maija 28 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Hanna Nyström

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Lähtömakausta ei malta tutkia vaan pyrkii lähtemään jäljelle kynnet savuten. Käyttää jäljestäessä pääasiassa maavainua ja etenee jälkeä sopivan rauhallisesti. Ensimmäinen osuus on hyvää, mallikasta jäljestystä kulmalle, jossa myös katkos. Tutkii kulman taustan ja kaartaa seuraavan osuuden suuntaan sen nopeasti löytäen. Toinen osuus lähdetään etenemään hyvin välillä taakse katsoen, pysyykö ryhmä vauhdissa mukana. Osuus on rankkaa hakkuujätettä, missä pieni mäyräkoira sukeltaa välillä runkojen ali ja välillä huterasti pomppien riukujen päällä edeten kulmalle asti. Kulma otetaan erittäin tarkasti seuraavalle osuudelle. Kolmatta osuutta hyvin yli puolen välin, missä koira poistuu jäljen sisäpuolelle ja etenee jäljen vierellä neljännen osuuden päälle ohjaajan 85 desibelin voimakkaista kehoituksista huolimatta ja lähtee paluujälkeä kulmalle ja kulmalta paluujälkeä kolmannelle osuudelle niin pitkälle, että joudutaan tuomitsemaan hukka. Palautuksen jälkeen koira jäljestää hyvin kaadolle, minkä osoittaa nuolemalla. Makauksista kaksi ensimmäistä ylitetään. Loput ohitetaan. Koira osoittaa kuitenkin sellaisia jäljestysominaisuuksia, että hyvänä päivänä lähtisin sen kanssa käytännön jäljestykseen. Koska tänään lähtömakaus mukaan lukien koira ei osoita niistä yhtään, vaikuttaa se niin paljon hukan lisäksi palkintosijaan.

 

cockerspanieli, uros, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39782/06
Loitsutuulen Wizard VOI 2
Helle Riitta 32 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Riitta Helle

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Ukko tutkii lähtömakauksen hyvin yhdessä Riitan kanssa. Jälkeä jäljistetään maavainuisesti ja edetään sitä ihanan rauhallisesti. Ensimmäinen osuus yhdellä pienellä lenkillä. Hyvin kulmalle, missä myös katkos. Kulmalla koiran käytös muuttuu ja riistan tuoksu kiinnostaa koiraa enemmän, koska häntä pyörii kuin lentokoneen propelli. Pyörii katkon päällä ja välillä ylittää kiivetä mäntyä myöten ylöspäin löytääkseen linnun. Menee uudestaan kulmalle tällä kertaa tutkii kulman taustan ja kaartaa veretyksen alkuun. Toinen osuus hyvää jäljestystä kulmalle. Kulmalta yli. Pyöritään kulman takana ja kaartaa seuraavan osuuden suuntaan sen itsenäisesti löytäen. Ennen puoltaväliä koira poistuu jäljen sivulle ja aika ajoin urisee. Minusta tuntuu siltä, että aivan kuin koira kiroilisi, kun joutuu kehoituksesta palaamaan jäljelle. Osuuden loppupäässä matalassa mäntytaimistossa näkee, että alue on hirvien tannertama ja suosittu. Taas koira kiroilee jäljen päällä mennessään ja päättää mielessään, että ohjaajaa pyöritetään koko rahan edestä. Ohjaajan huudot, kehoitukset häipyvät aivan tuuliin ja Ukko pyörittää Riittaa pöpelikössä sen minkä haluaa. Tästä johtuen joudutaan koiralle tuomitsemaan hukka. Palautuksen jälkeen Ukko yrittää uusia äskeisen temppunsa, mutta tällä kertaa kehoituksen saattelemana palaa jäljelle jatkaen kulmalle, mikä tarkasti neljännelle osuudelle. Viimeinen osuus hyvää, mallikasta jäljestystä kaadolle, minkä tutkii hyvin ja jää paikalleen. Makauksesta ensimmäinen ylitetään, toista nuuhkaistaan, kolmas osoitetaan hyvin ja neljäs ohitetaan. Hyviä jäljestysominaisuuksia väläyttävä koira, jota tänään riistan tuoksut kiinnostivat enemmän kuin jäljestys.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 6.2.2005 Rek. no FIN18112/05
Breeze Sun 'n' Fun VOI 2
Sorsa Mervi 38 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Mervi Sorsa

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Ohjattuna innokkaasti jäljelle. Edetään maavainulla sopivaa vauhtia muutoin aivan jäljellä, mutta viimeisen osuuden loppupuolella Sanni tekee laajahkon lenkin. Katkokulmalla tehdään tarkistuslenkit ensin kulman takana, sitten sivulle ja vielä veretysten välissä, josta edetään paluujäljelle hukkaan asti. 2. ja 3. kulma pienellä, nopealla ja määrätietoisella tarkistussilmukalla. Kaikki makaukset merkataan täydellisen hienosti pysähtymällä nuuhkimaan. Kaatoa Sanni jää nuuhkimaan ja ottaa sitten suuhunsa. Hienoa jäljestystä. Tänään paluujälki pilasi huippuhienon jäljestyksen.

 

cockerspanieli, uros, s. 14.7.2005 Rek. no FIN38916/05
Breeze Way to Fame VOI 2
Savolainen Raili 39 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Raili Savolainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Lähtömakaus osoitetaan erittäin hyvin, jopa liian hyvin koska koira syö lähtömakausta ja epäilen, että aamuruoka on jätetty väliin. Lähtee maa- sekä ilmavainuiseen jäljestykseen ja etenee jälkeä ihanneajassa. Ensimmäinen osuus täydellistä jäljestystä kulmalle, jossa myös katkos. Tutkii kulman taustan ja kaartaa katkon päälle ja katkoa myöden löytää veretyksen alun. Toinen osuus täydellistä jäljestystä kulmalle. Jatkaa kulmalta yli tehden laajan kunniakierroksen ja kun tämä ei riitä, lähtee kuljettamaan ohjaajaa toiselle kierrokselle. Tässä vaiheessa joudutaan koiralle tuomitsemaan hukka. Kolmas osuus mallikasta jäljestystä kulmalle kulma nopeasti tarkistaen. Neljäs osuus täydellistä jäljestystä kaadolle. Minkä tutkii ja nuolee erittäin hyvin. Makauksista ensimmäinen, kolmas ja neljäs hyvin osoittaen ja toinen erittäin hyvin. Erittäin upeita jäljestysominaisuuksia omaava koira, jolle tänään kävi hetken herpaantuminen ja se kostautui hukan ja pisteiden tippumisen muodossa.

 

Englanninspringerspanieli, uros, s. 6.2.2005 Rek. no FIN16632/05
Ancer\s' Dynamite Charm VOI 1
Luukkonen, Rummukainen Tuula, Heli 41 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Tuula Luukkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Määrätietoinen lähtö. Tuf-Tuf jäljestää maavainulla. Ajoittain edetään suoraviivaisesti jäljen päällä, mutta enimmäkseen tehdään pientä siksakkia, joka ei juuri haittaa edes etenevyyttä. Ensimmäisen, toisen ja kolmannen osuuden alkupuolella edetään jäljen sivussa muita hajuja tutkien. Tuf-Tuf selvästi kuitenkin tietää, missä jälki on. Ei olla kaukana eikä pitkää aikaa pois jäljeltä. Tässäkin tilanteessa edetään aina välillä vähän matkaa jäljen päällä. Näin jäljestäen kuitenkin 1. ja 2. makaus ohittuu, kolmas merkataan erittäin selkeästi, neljäs ylitetään. Kulmat melko tarkasti tyyliin nähden. Katkokulmalla pieni tarkistus takana, sitten edellisen osuuden takaa kiertäen sen yli veretyksen alkuun, minkä jälkeen vielä yksi pieni ylimääräinen tarkistuslenkki. Ohjaaja jarruttaa vauhdin sopivaksi. Kaatoa Tuf-Tuf nuuhkii ja alkaa sitten sovitella sitä suuhunsa.

 

sileäkarvainen noutaja, narttu, s. 5.5.2002 Rek. no FIN24584/02
Pepperment Angelic Augusta VOI 1
Koskinen Anneli 42 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Anneli Koskinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Nuuhkittuaan alkumakauksen Nuppu lähtee määrätietoisesti jäljelle. Ohjaaja jarruttaa vauhdin sopivaksi. Muutoin edetään maavainulla tarkasti jäljellä, mutta 2. osuudella Nuppu lähtee hirvenjäljille. Tutkittuaan niitä aikansa, se homma tulee valmiiksi. Ollaan jo melko kaukana jäljestä. Nuppu pysähtyy miettimään, mitä tekisi seuraavaksi. Ohjaaja toimii hienosti ja täysin oikea-aikainen yksi kehotus saa Nupun palaamaan jäljelle. Kaikesta näkee, että Nuppu kyllä tietää missä jälki on. Pelastuttiin hukalta, mutta makaus ohittui. Kaksi makausta Nuppu merkkaa selkeästi, yhden nopeasti. Katkokulmalla aluksi jalanjälkiä, mutta kierretään sitten takakautta veretyksen alkuun. Muut kulmat tarkasti. Kaadon Nuppu tuo ohjaajalle.

 

Englaninspringerspanieli, narttu, s. 7.5.2004 Rek. no FIN33867/04
Saframin Jabadabaduu VOI 1
Nuolikoski ja Sillanpää Sari ja Kirsi 46 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Sari Nuolikoski

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Tänään Jadella on niin hankala jälkimaasto, että jos olisin ollut itse koiran ohjaaja, olisin jokaisella osuudella kironnut niin lujaa, että männyn kävyt tippuvat puusta alas. Jade istutetaan lähdön tuntumaan. Siinä koira rauhoitetaan ja yhdessä lähdetään tutkimaan lähtömakausta. Tänään se osoitetaan erittäin hyvin. Rankasta maastosta johtuen eteneminen on hyvin rauhallista ja melkein koko koeaika joudutaan käyttämään, jotta kaadolle saavuttaisiin. Käyttää jäljestäessään etupäässä maavainua. Heti lähdöstä lähtien ohjaaja osoittaa hyvää narun käsittelyä ja yhteistyö toimii saumattomasti kaikki osuudet kaadolle asti. Ensimmäinen osuus hyvin kulmalle, jossa myös katkos. Ylittää kulman ja kaartaa seuraavan osuuden suuntaan sen nopeasti löytäen. Toinen osuus, joka on rankkaa hakkuujätettä, edetään rauhallisesti kulmalle, joka tarkistaen kolmannelle osuudelle. Kolmas osuus samanlaista maastoa kulmalle, missä koira tarkistaa kulman ja tarvitsee kehoituksen. Neljäs osuus edeltävien kaltainen. Saavutaan kaadolle, mikä ohitetaan 80 senttimetrillä. Koira meinaa ohittaa kaadon ja siinä vaiheessa ohjaaja kääntyy tuomariin päin ja silmät rävähtävät auki kuin teevadit. Olemuksesta näkee, että jännitys tiivistyy ja ohjaaja seisoo paikallaan kuin pronssipatsas. Syvä helpotuksen huokaus kuuluu, kun koira kuitenkin tulee kaadolle ja osoittaa sen erittäin hyvin. Makauksesta ensimmäinen, kolmas ja neljäs erittäin hyvin osoittaen. Toisen ohittaa, kääntyy makauksen suuntaan, mutta ei mene sitä kuitenkaan osoittamaan. Kerta kaikkisen upea suoritus parivaljakolta noin kohtuuttomassa maastossa.

 

Englanninspringerspanieli, narttu, s. 17.3.2005 Rek. no FIN21027/05
Engwell's Xaraco VOI 1
Kokkarinen Anu 46 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Anu Kokkarinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Määrätietoisesti liikkeelle. Ohjaaja jarruttaa vauhdin sopivaksi. Edetään maavainulla jäljen päällä koko matka. katkokulmalla pieni tarkistuspisto taakse, sitten sujuvasti ja melko suoraviivaisesti seuraavalle osuudelle. Muut kulmat tarkasti. Yksi makaus merkataan selkeästi pysähtyen, yksi nopeasti ja kaksi ylitetään merkkaamatta. Kaatoa Kerttu jää nuolemaan. Täydellistä työtä makauksen merkkausta lukuunottamatta.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39784/06
Loitsutuulen Windbell VOI 1
Kokkonen Milla 48 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Milla Kokkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Innokkaasti jäljelle. Siiri jäljestää pääsääntöisesti maavainulla sopivan reipasta vauhtia aivan jäljen päällä. Vain 1. osuudella tehdään aivan pieni tarkistuslenkki. Katkon takana ensin hyvin pieni tarkistus, sitten sujuvasti jalanjälkiä. 2. kulma tarkasti, kolmannen takana pistotarkistus. Kolme makausta merkataan selkeästi pysähtymällä nuuhkimaan, viimeinen ohitetaan vierestä. Siiri nuuhkii kaatoa ja ottaa sitten katsekontaktin ohjaajaan. Loistava suoritus.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 11.9.2003 Rek. no FIN14906/04
Desperados Romeo VOI 1
Savolainen-Pulli Satu 50 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Satu Savolainen-Pulli

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtömakaus otetaan yhdessä tarkasti ja ohjausmatkan ohjaaja käyttää hyvin hyödykseen. Jäljestää jälkeä pääsääntöisesti maavainulla, käyttää tarvittaessa ilmavainua. Koiran ohjaaja jarruttaa koiran vauhtia ja näin ollen jälki edetään ihanneajassa. Kaikki osuudet upeata jäljestystä kaadolle. Ensimmäinen kulma tarkistetaan hienosti. Toinen kulma, missä myös katkos, minkä opas oli sijoittanut esimerkilliseen paikkaan. Koira tutkii kulman taustan ja kaartaa katkon päälle sitä edeten veretyksen alkuun. Kolmas kulma tarkistaen. Kaadon tutkii erittäin hyvin. Ensimmäisen makauksen koira osoittaa hyvin tehden sillä kunniakierroksen. Toinen makaus erittäin hyvin. Samoin kolmas, missä varmuuden maksimoisimeksi koira merkkaa sen miehekkäästi. Neljäs makaus osoitetaan jäljeen hyvin tehden siellä kunniakierroksen. Kertakaikkisen upea parivaljakko, jonka yhteistyö osui tänään täydellisesti yhteen.

 

sileäkarvainen noutaja, narttu, s. 28.3.2001 Rek. no FIN19817/01
Pepperment My Miss Miracle VOI 1
Koskinen Anneli 50 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Anneli Koskinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Määrätietoinen ja rauhallinen lähtö. Tytti jäljestää rauhallisen tuntuisesti, mutta silti aivan ihanteellista vauhtia. Edetään koko ajan aivan jäljen päällä tasaista vauhtia. Mitään ylimääräistä ei tehdä. Tyttiä on miellyttävä seurata. Kulmat tarkasti, katkokulma sujuvasti jalanjälkiä. Kaikki makaukset merkataan selkeästi pysähtymällä ja nuuhkimalla. Kaadolle tulon huomaa Tytistä jo aikaisessa vaiheessa, kun kuono nousee enemmän ilmaan, matkalla oli enemmän maavainuisuutta. Kaadon Tytti ottaa suuhun ja tuo ohjaajalle.