25.07.2010 - Mejä-koe, Kouvola, Valkeala

MEJÄ-kokeen tulokset
25.7.2010 Kouvola, Valkeala

Järjestäjä: Kymen Spanielit ry
Kokeen ylituomari: Asko Kukkola
Muut tuomarit: Petri Pelkonen
Kokeen vastaava toimitsija: Veli Nurminen
Kokeen sihteeri: Paula Horne
Kokeen emäntä:  
Sää: aamupäivällä pilvistä, +14C

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kymen Spanielit ry. Koe pidettiin Voikoskella ja jäljet oli tehty Nuolniemen metsästysseuran metsiin, tukikohtana oli Nuolimaja.
Ylituomarina oli Asko Kukkola Valkealasta.Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1 ja 2 sekä VOI 5 - 8. Toisena tuomarina oli Petri Pelkonen Vierumäeltä arvostellen koirat jäljillä AVO 3 ja 4 sekä VOI 9 - 12.
Vastaavana koetoimitsijana oli Veli Nurminen, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään erittäin hyvin. Maasto oli koemaastona kivistä ja kallioista, mutta jäljet oli pystytty sijoittamaan maastoon hyvin. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli osittain avo- sekä piilomerkatut. Sää oli aamupäivällä pilvistä, +14C, ja pilvet väistyivät puolen päivän aikaan.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Riistahavaintona muutama lintu sekä hirven jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

Barbet, narttu, s. 5.10.2006 Rek. no FIN50362/06
Mistral AVO 0
Horne Paula  

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Paula Horne

Mistral tutkii hyvin lähtömakauksen ja lähtee hyvin jäljelle käyttäen molempia vainuja. Etenee jälkeä rauhallisesti ja välillä vähän ihmetellen metsän tuoksuja. Etenee kuitenkin alkuosuuden hyvin jäljen päällä, mutta kun koira saa jälkivainun hirvieläimestä alkaa koiran häntä heilumaan samalla tavoin kuin espanjalaistytön käsiviuhka. Häntä heiluen iloisesti poistutaan jäljeltä nenä maassa nuuskuttaen niin pitkälle että joudutaan osoittamaan puhdas jälki. Vastaavanlainen tilanne toistuu hetken kuluttua. Ennen ensimmäistä kulmaa oikaisee toiselle osuudelle jolloin makaus jää merkkaamatta. Toinen osuus on mäkirinteessä missä sahataan jälken molemmin puolin ja välillä kuunnellaan linnun ääntä ja myös löydetään maasta linnun tuoksut, jotka pyörittävät koiran niin paljon että joudutaan tuomitsemaan kolmas hukka ja koe keskeytyy. Kaatoa käydään kuitenkin tutkimassa, jotta tehtäväkuva mitä pitäisi löytää jäljen päästä selkeytyisi. Tänään riistaviettisyys voitti annetun jäljestystehtävän.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 14.4.2007 Rek. no FIN28723/07
Riverando Casablanca AVO 1
Kopra Tuija 46 pistettä

Tuomari: Petri Pelkonen, ohjaaja Tuija Kopra

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen ja aloittaa sopivavauhtisen jälkitarkan työskentelyn. Ensimmäisellä osuudella tehdään muutama pieni tarkistus. Toisella vähän isompi lenkki. Kolmas jälkitarkasti. Ensimmäinen makaus kävellään yli. Kulma selvitetään pienellä takavarmistuksella. Toinen makuu osoitetaan, kulma hyvin. Sorkalle tullaan jälkeä pitkin. Se kiinnosti ja sitä jäätiin haistelemaan. Ohjaajalla hyvä luotto koiraan, joka teki tänään hienon suorituksen.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 16.8.2008 Rek. no FIN52149/08
Korppalon Bella Coola AVO 1
Nurminen Veli ja Puisto Hanna 50 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Veli Nurminen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Tänään Coola ei ole saanut aamuruokaansa, koska syödä mussuttaa ahnaasti häntä heiluen lähtömakauksen sekä ensimmäisen ja toisen kulmamakauksen. Käyttää jäljestäessään etupäässä maavainua ja pienellä aaltoliikkeellä maastoonsopivalla nopeudella etenee jälkeä. Kaikki osuudet hyvin, jäljen päällä tai aivan sen tuntumassa aaltoliikkeestä johtuen. Molemmat kulmat tarkistaen. Kaadolle suoraan häntä heiluen ja ottaa sorkan suuhun tuoden sen autoille ja siinä ryhmän ympäri sitä ylpeänä esittäen. Jäljentekopäivänä koiranohjaajan luottamus koiran jäljestämistaitoon ei ollut kohdallaan, koska tarjosi tulokseksi nollan ja tänään sai kuitenkin jotain muuta. Upea parivaljakko, jonka yhteistyö ja luottamus oli tänään kohdallaan.

 

Walesinspringerspanieli, uros, s. 15.10.2007 Rek. no FIN58646/07
Benton What Women Want AVO 1
Hakola ja Hyvärinen Satu ja Petri 50 pistettä

Tuomari: Petri Pelkonen, ohjaaja Satu Hakola

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira tutki alkumakauksen. Ohjaaja opasti hyvin koiran jäljelle. Tämän jälkeen alkoi maavainuinen sopivavauhtinen jäljestys jatkuen aina sorkalle asti jälkitarkkana. Molemmat makaukset osoitettiin mallikkaasti. Kulmat hyvin takakautta varmentaen. Toisella osuudella lentoon lähtenyt lintukaan ei tänään häirinnyt koiran suoritusta ollenkaan. Sorkan hajun otti ilmasta ja sille tultiin vähän sivusta jääden sitä haistelemaan. Loistava suoritus koiralta sekä ohjaajalta.

 

 

VOI-koirat

cockerspanieli, uros, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39782/06
Loitsutuulen Wizard VOI 0
Helle Riitta  

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Riitta Helle

Ukko haistaa lähtömakauksen ja lähtee maa- ja ilmavainuiseen jäljestykseen vauhdin ollessa välillä turhankin nopeaa. Jälkeä edetään hyvin yli osuuden puolen välin, missä Ukko laittaa jäljestyksen ranttaliksi. Riittaa pyöritetään jäljen molemmin puolin niin paljon, että Linnanmäen härvelienkin tekijät kalpenesivat kateudesta. Naarasleijonan kehoituskarjahdukset kaikuvat mejä-savannilla kuitenkaan niiden vaikuttamatta toivottuun suuntaan. Kun Ukko on pyörittänyt Riittaa saman määrän kuin että olisi käyty Linnanmäen kaikki härvelit, joudutaan osoittaamaan puhdas jälki. Palautuksen jälkeen kulmalle jossa myös katkos, missä Ukko tuumaa, että kun kaikki Linnanmäen härvelit on käyty voidaankin siirtyä Särkänniemeen. Ja sama ralli jatkuu niin kauan että joudutaan osoitamaan jälki toisen kerran. Tämän jälkeen Ukko osoittaa, että hän osaa jäljestää jälkeä hyvin, jopa erittäin hyvin, koska toinen ja kolmas osuus edetään erittäin upeasti kolmannelle kulmalle jatkaen siitä yli tielle asti ja koe keskeytyy kolmanteen hukkaan. Toinen kulma tarkasti. Ensimmäinen, toinen ja kolmas makaus pysähtyen nopeasti, mutta olisi saanut tutkia niitä pidempään. Ukko osoittaa, että hän pystyy jäljestämään jälkeä hyvin, mutta huvipuistoelämä tuntui mukavammalta.

 

espanjanvesikoira, narttu, s. 11.9.2003 Rek. no ER43385/03
Herman's Miguela VOI 3
Horne Paula 24 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Paula Horne

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 2 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Mikku haistaa lähtömakauksen ja lähtee maa- sekä ilmavainuiseen jäljestykseen ja etenee jälkeä aivan kuin olisi aamu-uninen sunnuntaikävelijä. Tästä johtuen melkein koko jäljestysaika käytetään. Lähtee hyvin jäljelle, mutta melko pian poistuu jäljen sisäpuolelle edeten hukkaan asti. Palautuksen jälkeen kolme pientä lenkkiä ennen kulmaa, missä myös katkos. Tutkii kulman taustan ja melkein katkoksen mallisesti löytää hyvin seuraavan osuuden, minkä etenee mallikkaasti toiselle kulmalle ja pienellä kaarroksella kolmannelle osuudelle, missä välillä tuulen vaikutuksella tekee useamman lenkin jäljen sivuun. Ennen viimeistä kulmaa poistuu yllättävästi jäljestä sen ulkopuolelle ja kehotuksetkaan eivät auta vaan joudutaan osoittamaan puhdas jälki. Tämän jälkeen helle alkaa vaikuttamaan koirassa, koska lysähtää useamman kerran maahan kuin iskun saaneena ja melkein samalla pomppaa kuin vieterilelu pystyy ja vauhdilla eteenpäin. Viimeinen osuus hyvää mallikasta jäljestystä kaadolle, mikä kiinnosti kovin. Ensimmäisen makauksen osoittaa hyvin ja kaksi seuraavaa makausta arpoo meneekö niille vai ei, mutta arpaonni sattuu kohdalle, koska molemmat makaukset osoitetaan erittäin hyvin, samoin viimeinen. Ajoittain hyviä jäljestysominaisuuksia väläyttävä koira, jota kiinnostaa myös metsän muutkin tuoksut. Harjoittelu riistarikkaassa maastossa voisi kenties auttaa.

 

rhodesiankoira, uros, s. 7.2.2003 Rek. no FIN24548/03
Mbwasimba Mwujiza Fabayo VOI 2
Sihvonen Päivi 37 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Päivi Sihvonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Paavo istutetaan aivan lähdön tuntumaan ja koiran kirsu venyy lähtömakauksen suuntaan samalla imuroiden lähdön tuoksua. Yhdessä mennään tutkimaan lähtömakausta, mikä osoitetaan erittäin hyvin. Käyttää maa- sekä ilmavainua ja etenee jälkeä ihanneajassa. Lähtee hyvin jäljelle liikeradan muistuttaessa kevyttä ravia. Itse jälkeä edetään aaltoliikkeellä välillä pysähtyen, mutta nopeasti liikkeelle lähtien. Ensimmäinen osuus hyvin kulmalle, missä tehdään reilumpi tarkistuslenkki. Jatketaan toista osuutta yhdellä lenkillä hyvin kulmalle, missä myös katkos. Tutkii kulman taustan, tekee lenkin jäljen ulkopuolelle palaten katkoksen päälle ja lähtee laajentamaan samalle puolelle rengastaen uudestaan. Kun veretyksen alkua ei löydy, rengastaa koira vastapuolelle nopeasti seuraavan osuuden löytäen. Kokonaan toinen osuus ja kolmannen osuuden puoleen väliin puusto on matalaa mäntytaimistoa, missä Paavo jäljestää todella upeasti. Kun taimisto loppuu ja puusto muuttuu puistomaiseksi mäntymetsäksi alkavat Paavon vaikeudet. Tähän asti osuudet on edetty nenä maassa, mutta nyt Paavo vaihtaa ilmavainuun, joka aikaansaa laajoja lenkkejä molemmin puolin. Lähellä kulmaa Paavo poistuu jäljen sisäpuolelle ja etenee niin kauas, että joudutaan osoittamaan puhdas jälki. Hyvin kulmalle tehden tarkistuslenkin. Viimeinen osuus vastatuuleen edetään mallikkaasti kaadolle asti, minkä ottaa selvästi suuhun sitä ryhmälle esittäen. Kaikki makaukset Paavo osoittaa hyvin. Tänään hyviä jäljestysominaisuuksia omaava koira, jonka ainut virhe oli vaihtaa maavainu ilmavainulle, joka aikaansai harmittavasti tilanteen, mistä johtuen valionarvoon oikeuttavaa ykköspalkintoa ei voitu koiralle antaa.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 18.3.2005 Rek. no FIN20480/05
Hedera´s Come Undone VOI 2
Nevander Heidi 39 pistettä

Tuomari: Asko Kukkola, ohjaaja Heidi Nevander

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koira meinaa usemman kerran karata lähtömakaukselle, mutta joka kerta ohjaaja saa upeasti pysäytettyä ja näin myös rauhoitettua koiraa. Yhdessä lähdetään tutkimaan lähtömakausta, joka osoitetaan selvästi. Tänään tämä koira saa päivän parhaat kehumiset ohjatulla osuudella. Lähtee hyvin jäljelle käyttäen etupäässä maavainua ja etenee jälkeä ihanneajassa. Jälkeä edetään vajaa satametriä ja yhdeksänkymmenen asteen kulmassa koira poistuu jäljeltä niin kauas että joudutaan osoittamaan puhdas jälki. Palautuksen jälkeen upeaa jäljestystä kulmalle jossa myös katkos. Tutkii kulman taustan ja kaartaa suoraan nopeasti seuraavan osuuden alkuun. Toinen ja kolmas osuus uskomattoman upeaa jäljestystä. Neljännen osuuden alkupuolella ilmeisesti marjastajat ovat kulkeneet jäljen päällä, koska koiran jäljestämiskäyttäyttyminen muuttuu. Koira tutkii ja pyörii ja jälleen tutkii ja pyörii jotain etsien kunnes tekee vähän laajemman lenkin päästen marjastakentästä irti. Tämän jälkeen samaa upeaa jäljestystä aina kaadolle, jonka ottaa suuhun. Toinen kulma tarkasti ja kolmannella kulmalla koira tekee erityisen upeaa kulmatarkistusta. Makauksista ensimmäisen osoittaa hyvin ja kaikki loput erittäin hyvin. Koira on herkkä narulle, mutta onneksi ohjaajalla on hyvä narunkäsittelykyky. Upean tyylikäs jäljestyspari, jolle sattui tänään alussa työtapaturma.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 1.7.2007 Rek. no FIN41021/07
Ipahin Cepheus VOI 1
Lauhkonen Janne ja Heikkilä Eliisa 42 pistettä

Tuomari: Petri Pelkonen, ohjaaja Janne Lauhkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Reipasvauhtinen aloitus. Vauhti kuitenkin jarrutettiin sopivaksi. 1. ja 2. osuus mallikasta, jälkitarkkaa työskentelyä. 3. ja 4. osuudella tehtiin useampi tarkistuslenkki. Katkokulma kahdella laajalla rengastuksella ennen kuin uusi osuus löytyi. 2. kulma ensin yli ja sieltä kahdella isolla hakulenkillä seuraavalle osuudelle. 3. kulma takakautta varmentaen. Makuista osoitettiin vain yksi. Sorkalle suoraan jääden sitä haistelemaan.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 13.11.2000 Rek. no FIN13057/01
Mistily´s Highland Tribute VOI 1
Rummukainen Heli ja Luukkonen Tuula 45 pistettä

Tuomari: Petri Pelkonen, ohjaaja Luukkonen Tuula

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira tutki alkumakauksen. Vauhti oli sopivaa koko matkan. Ensimmäisellä ja toisella osuudella tehtiin pieniä tarkistuslenkkejä. 3. ja 4. jälkitarkasti. Ensimmäinen kulma laajoilla kaarroksilla uudelle osuudelle. Toinen joka oli katkokulma veretyksen lopusta kaartaen uuden osuuden alkuun. Kolmas takaa varmentaen. Makauksista osoitettiin pikaisesti 2. muut käveltiin yli. Sorkalle suoraan ja sitä jäätiin haistelemaan.

 

cockerspanieli, uros, s. 16.8.2004 Rek. no FIN42904/04
Tähtimetsä Charlie VOI 1
Konola Pertti 48 pistettä

Tuomari: Petri Pelkonen, ohjaaja Pertti Konola

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira aloitti alkumakuun jälkeen jälkitarkan työskentelyn. Kaikilla osuuksilla tehtiin aivan pieniä tarkistuksia, joilta palattiin pikaisesti jatkamaan innokasta jäljestystä. Katkokulmalla veretyksen lopusta pienellä kaarroksella jäljentekijöiden jäljille, joita pitkin uudelle osuudelle. Muut kulmat takakautta varmentaen. Kaikki makuut osoitettiin pysähtymällä. Kaadolle suoraan jääden sen luo. Loistava suoritus kokeneelta parilta.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 6.2.2005 Rek. no FIN18112/05
Breeze Sun 'n' Fun VOI 1
Sorsa Mervi 50 pistettä

Tuomari: Petri Pelkonen, ohjaaja Mervi Sorsa

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira rauhoitettiin ennen lähtöä. Innokas koira ohjattiin oikeaoppisesti jäljelle. Vauhti jarrutettiin sopivaksi perässä tulijoille. Kaikki osuudet kuljettiin aivan jälkiuran päällä. Ensimmäinen kulma pienellä takatarkistuksella. Toinen kulma joka oli katkokulma ensin veretyksen loppuun ja sieltä jäljentekijöiden jälkiä pitkin uudelle osuudelle. Kolmas jälkitarkasti. Makuut osoitettiin kaikki selvästi pysähtymällä. Sorkalle tultiin suoraan ja se kiinnosti. Erittäin loistava suoritus haastavassa maastossa.