01.08.2010 - Mejä-koe, Luumäki, Munne

MEJÄ-kokeen tulokset
1.8.2010 Luumäki, Munne

Järjestäjä: Kymen Spanielit ry
Kokeen ylituomari: Kati Huovila
Muut tuomarit: Seppo Markelin
Kokeen vastaava toimitsija: Riitta Helle
Kokeen sihteeri: Sami Laakso
Kokeen emäntä: Helle Seija
Sää: Aurinkoinen ja helteinen

Ylituomarin kertomus

Metsästyskoirien jäljestämiskokeet järjestettiin 1.8.2010 Luumäellä Munteella. Koepaikkana toimi Munteen Metsästysseuran maja ja maastoina ko. metsästysseuran metsästysalue. Kokeen ylituomarina toimi Kati Huovila (633379) Miehikkälästä arvostellen VOI-koirat 7-12 ja toisena tuomarina toimi Seppo Markelin (636664) Helsingistä arvostellen AVO-koirat 1-2 ja VOI-koirat 3-6. Maastot olivat koemuotoon sopivat ja sää aurinkoinen ja lämmin. Jäljet olivat hyvin maastoon sijoitettuja ja pääosin piilomerkatut. Vastaava koetoimitsija Riitta Helle suoriutui kokeen järjestelyistä hyvin maastoavustajan, emännän ja sihteerin kanssa. Opastuksen taso oli hyvä. Riistahavaintoina useita naaras teeriä sekä sorkkaeläinten makauksia, jälkiä ja jätöksiä. Kaatona käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Laukauksensietotesti suoritettiin haulikolla ja kaikki koirat läpäisivät sen hyväksytysti. Ylituomari päätti kokeen klo 17.30

 

AVO-koirat

Englanninspringerspanieli, narttu, s. 14.4.2006 Rek. no FIN26838/06
Wildomar's Dig Dub 'N' Deny AVO 2
Isola Katariina ja Johanna 34 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Katariina Isola

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hyvä rauhallinen lähtö, koira jäljestää sopivaa vauhtia. Ensimmäisellä osuudella muutamia lenkkejä ja lopulta koira joutuu niin kauas, että tulee hukka. Kaksi muuta osuutta melko hyvää jäljestystä. Ensimmäinen kulma hieman oikaisten ja makaus jää merkkaamatta, toinen kulma ensin ohi melko pitkälle, palaa kulmalle ja selvittää hyvin, makauksen merkkaa. Kaadon osoittaa nuuhkien.

 

Englanninspringerspanieli, uros, s. 16.8.2008 Rek. no FIN52146/08
Korppalon Chemakum AVO 1
Vauhkonen Laura ja Jukka 43 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Laura Valkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira lähtee innokkaasti jäljelle. Hyvää reipasvauhtista jäljestystä kolmannen osuuden lopulle. Koira tekee juuri ennen kaatoa laajan lenkin. Selviää kuitenkin itsenäisesti takaisin jäljelle. Kulmat jäljen mukaan, makauksia ei merkkaa. Kaadon osoittaa nuuhkimalla.

 

 

VOI-koirat

Novascotiannoutaja, uros, s. 4.5.2004 Rek. no FIN25581/04
Sienna-Red Ares VOI 0
Silonsaari Julia ja Leila  

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Leika Silosaari

Innokkaasti jäljelle, mutta koira harhautuu heti alussa niin pitkälle, että tulee hukka. Ensimmäisen makauksen merkkaa. Kulman selvittää. Toisen makauksen merkkaa. Toisen osuuden lopulla iso lenkki, joka päättyy hukkaan. Katkon selvittää, mutta heti sen jälkeen poistuu jäljeltä ja koe keskeytyy kolmanteen hukkaan.

 

Rhodesiankoira, uros, s. 20.11.2008 Rek. no FI22684/09
Ghali Grand Cinamon VOI 0
Lindqvist Nina  

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Nina Linqvist

Tarkasti haisteltu alkumakaus, mistä ohjaten jäljelle, tuulen painaessa jäljen hajua alarinteestä ylöspäin. Tuuli vaikeutti Vilhon etenemistä muillakin osuuksilla, sekoittaen hirvien ja verjäljen hajuja. Osuudet kuljetaan maa- ja ilmavainulla edeten, melko reipasta, jarrutettua vauhtia. Katkokulma 1. osuudella alarinteessä, missä tuulesta ja sorkan jäljistä johtuen vaikeus löytää uusi osuus, hukka. 2. kulma avonaisella tarkasteella, mikä reilusti oikaisten ilmavainulla. 3. osuus työlästä tuulen ja sorkan jälkien sekä hirven makausten keskellä, missä kaksi tuli hukkaa sadan metrin välein. Makauksista yksi nopeasti pysähtyen ja merkiten, kaksi ohi. Koe keskeytyi kolmanteen hukkaan. Nuori jäljestäjä oli tänään haastavassa ja riistarikkaassa maastossa.

 

Karkeakarvainenmäyräkoira, narttu, s. 23.9.2007 Rek. no FIN50008/07
Nicarne's Nicolette VOI 3
Pätäri Karola ja Timo 24 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Timo Pätäri

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Näytetyn makauksen haisteltuaan Minni aloitti iloisesti pomppien etenevän jäljestyksen. Työskentely on maa- ja ilmavainuista ja vauhti reipastuu 3. osuuden alussa. Makauksista 1 ohi, 2 merkaten hieman hätäisesti, 1 haistellen erittäin pitkään. Kulmista 1.laajalla tarkistuslenkillä. Pian kaksi sivulenkkiä, joista ei palannut, hukka. Katkokulma takalenkillä väärin päin ja osuuksien yli veretykselle, 3. kulma reilusti oikaisten kirsu ylhäällä ja 4-osuuden yli, kohti tietä (marjastaja), hukka. Loppuosuus tarkasti. Ennen makausta jäljen sivussa kulkien reilusti kaadon sivusta kaadon taakse etsien sorkkaa, minkä löysi. Aika juuri ylittyi.
Vielä harjoitusta ja varmuutta lisää.

 

cockerspanieli, narttu, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39787/06
Loitsutuulen Witchery VOI 2
Helle Riitta 31 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Riitta Helle

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Näytetty alkumakaus, mistä malttamattomasti haistellen eteenpäin. Unna jäljestää maa- ja ilmavainua käyttäen pääosin jäljen päällä tehden määrätietoisia ja nopeitakin pistoja jäljen sivuun, joko sorkan jäljille tai ehkä muuten vain. Tavalliset kulmat tarkasti. Katkokulmalla ennen veretyksen loppua jäljen sivuun, palaa mutta hukka. Viimeinen osuus oli rankka auringon paahtaessa, ilman tuulta. Unna tarvitsi paljon kehoituksia jo ennen katkokulmaa jaksaakseen eteenpäin ja vielä enemmän, kun metsäkanalinnut lähtivät ylärinteestä lentoon. Makauksista yksi haistellen ja merkaten kunnolla. Toinen vierestä huolimattomasti väsyneenä, kaksi ohi. Kaadolla vain hetki pysähtyen ja nopeasti pois. Tänään kuumuus vaikutti Unnan työskentelyyn.

 

cockerspanieli, narttu, s. 17.8.2003 Rek. no FIN40460/03
Jenlin Love Letter VOI 2
Helle Riitta 33 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Lasse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 5 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hyvä lähtö, koira jäljestää sopivaa reipasta kävelyvauhtia. Suorat osuudet hyvää jäljestystä. Kulmat hyvin. Katkokulmaa ei selvitä ja tulee hukka. Ensimmäisellä makauksella nopea merkkaus toinen yli ja kolmas ohi. Neljännellä hyvä osoitus. Kaadon osoitti nuuhkien.

 

Rhodesiankoira, uros, s. 1.12.2006 Rek. no FIN12199/07
Harjaselän Peto VOI 2
Lindqvist Nina 36 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Nina Linqvist

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Edi ohjataan jäljelle alkumakauksen haisteltuaan kahdesti. Työskentely on loivaa aaltoilua ja maa- sekä ilmavainuista. Kaksi ensimmäistä osuutta Edi kulki etsien vettä ja pyörien välillä maassa. Myös riistapolku ja sorkan jäljet kiinnostivat. 2-osuuden lopulla hukka. Makaukset merkaten, joista yhden olisi voinut hieman maltillisemmin. Kulmista 1. tarkasti, katkokulmalla lenkki takana väärin päin ja kaartaen uudelle osuudelle kehoituksin pyörimisen jälkeen. 3. kulma takaa kaartaen, kehoituksin jatkoi. Kaadolle jäi, kantoi sorkkaa.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 14.4.2007 Rek. no FIN28723/07
Riverando Casablanca VOI 1
Kopra Tuija 40 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Tuija Kopra

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Nopeasti haisteltu alkumakaus, mistä lähes itsenäisesti jäljelle. Osuudet Dino kulkee lähes jäljen päällä tai aaltoillen. Sorkan jäljet, linnun sulka ja jättösarvet haistellaan tarkasti jäljen sivuilla tehdyillä pistoilla ja tarkastuksilla. Makaukset eivät kiinnostaneet; yli kävellen tai ohi aalloillen jäljellä. Katkokulma ja 2-kulma tarkasti, 3-kulma tarkistuslenkillä. Kaadolle jäi, haisteli sorkkaa. Rauhallinen suoritus.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 13.11.2000 Rek. no FIN13057/01
Mistily´s Highland Tribute VOI 1
Rummukainen Heli ja Luukkonen Tuula 43 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Tuula Luukkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvä lähtö. Koira jäljestää sopivaa vauhtia. Suorilla osuuksilla useita melko laajoja lenkkejä, joilta palaa kuitenkin nopeasti jäljelle. Kulmat hyvin. Katkokulma nopeasti ihmisen jälkiä. Kolmella ensimmäisellä makauksella hyvä merkkaus, neljäs ohitetaan. Kaadon ottaa suuhunsa.

 

Cockerspanieli, uros, s. 6.9.2006 Rek. no FIN47646/06
Pretty Flower's Super Trouper VOI 1
Jokinen Mari ja Heikki 46 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Mari Jokinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lenni rauhoitetaan ja alkumakaus tutkitaan yhdessä. Ohjauksen jälkeen Lenni aloittaa tarkasti tai hieman höseltäen etenevän jäljestyksen. Jokaisella osuudella pieni sivupisto tai useammilla lenkkeillä tehdyt kaarrokset, myös sorkan jäljillä. Kaikki makaukset merkaten, yhden olisi voinut merkata rauhallisemmin. Katkokulmalla monet kaarrokset verettämättömän osuuden yli ja veretetyn osuuden päällä eli kulki jäljen väärin päin, löytäen kuitenkin uuden 2-osuuden. 2-kulma takakautta, kolmas tarkasti. Kaadolle jäi. Reipas suoritus lämpimässä ilmassa.

 

cockerspanieli, uros, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39782/06
Loitsutuulen Wizard VOI 1
Helle Riitta 46 pistettä

Tuomari: Seppo Markelin, ohjaaja Lasse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvä lähtö. Koira jäljestää suorat osuudet sopivaa reipasta vauhtia aivan jäljen päällä. Kulmat hyvin, katkokulma nopeasti pienillä lenkeillä. Kolmannen makauksen merkkaa, toisella nopea nuuhkaisu, ensimmäinen ja neljäs ohitetaan. Kaadon osoittaa nuuhkien.