31.07.2011 - Mejä-koe, Luumäki, Munne

MEJÄ-kokeen tulokset
31.7.2011 Luumäki, Munne

Järjestäjä: Kymen Spanielit ry.
Kokeen ylituomari: Jukka Kuparinen
Muut tuomarit: Kati Huovila
Kokeen vastaava toimitsija: Riitta Helle
Kokeen sihteeri:
Kokeen emäntä:  
Sää:  

Ylituomarin kertomus

Metsästyskoirien jäljestämiskokeet järjestettiin 31.7.2011 Luumäellä Munteella. Koepaikkana toimi Munteen Metsästysseuran maja ja maastoina ko. metsästysseuran metsästysalue. Kokeen ylituomarina toimi Jukka Kuparinen (409571) Helsingistä arvostellen VOI 7-12 ja toisena tuomarina Kati Huovila (633379) Miehikkälästä arvostellen AVO 1-5 sekä VOI 6. Maastot olivat koemuotoon sopivat ja sää aurinkoinen ja lämmin. Jäljet olivat hyvin maastoon sijoitettuja ja pääosin piilomerkatut. Vastaava koetoimitsija Riitta Helle suoriutui kokeen järjestelyistä hyvin maastoavustajan, emännän ja sihteerin kanssa. Opastuksen taso oli hyvä. Riistahavaintoina jälkiä ja jätöksiä. Kaatona käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Laukauksensietotesti suoritettiin haulikolla ja kaikki koirat läpäisivät sen hyväksytysti. Ylituomari päätti kokeen klo

 

AVO-koirat

cockerspanieli, uros, s. 31.1.2010 Rek. no FI20565/10
Great Escape Rules are For Fools AVO 3
Jokinen Mari 22 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Mari Jokinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Näytetyn makaksen Felix haistelee ja lähtee reippaasti jäljelle. Eteneminen on maa- ja ilmavainuista, osittain aaltoilevaa ja ihmetellessä kehoituksia tarvitsevaa koko jäljestyksen ajan. 1-osuudella Felix kulki uraa poispäin, hukka. Makauskulma nuuhkaistessa yli, jatkaen pitkäksi, hukka. 2-kulma makauksella rinteessä. Makaus vierestä ohi ja kulma oli työläs. Tuuli painoi hajua taas 3-osuudella.

Kaadolle ilmavainulla, mitä haisteli ja jäi viereen.

Kokemattomuus näkyi vielä epävarmuutena.

 

walesinspringerspanieli, narttu, s. 5.3.2008 Rek. no FIN22062/08
Eirian Atalante AVO 3
Hyppänen Maria 25 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Tapio Hyppänen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 2 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Näytetyn alkumakauksen Manta tutkii huolella ja lähtee hiiviskellen maavainuiseen jäljestykseen. Puolivälissä vauhti reipastuu Mantalla, kun linnun hajut ovat levinneet maastoon. Vauhti jatkuu reippaana kaadolle saakka. Kulmamakaus tarkasti. 2-osuus ilmavainulla pomppien ja etsien lintuja hajujen perässä ja ennen kulmaa hukka ja palautus jäljelle. 2-makauskulma tarkasti pienellä ympyrällä. 3- osuuden 1/2-välissä Manta taas innostui pomppimaan pikkulintupoikueen perään, hukka. Kaadolle ilmavainulla, mihin jäi haistelemaan. Miellyttävää yhteistyötä.

 

clumberinspanieli, narttu, s. 25.1.2009 Rek. no FI15284/09
Spice Twice Queen Guinevere AVO 2
Sarlin Ira 33 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Ira Sarlin

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Äänekkäästi alkumakaus haistellen ja ohjaten jäljelle. Hilla jäljestää reippaasti pääosin äänekästä maavainua käyttäen. Työskentely on tarkkaa ja etenevää, vain pari pyörähdystä jäljen päällä. Sorkan jälkien haistelut 2- ja 3-osuuden lopulla olivat vaikeat. 2.osuudella tehtävä unohtui; Hilla istui, söi heinää ja haki tukea - stä saadenkin erilaisella ohjauksella, juotolla ja kastelulla. Jäljestys ei jatkunut, hukka. 3-osuudella sorkan jäljistä itsenäisesti veriuralle. 1-kulmamakaus nopeasti haistellen ylikävellessä, toinen tarkasti kaksi kertaa haistellen. Kulmat tarkasti ja kaarroksella. Ilmavainulla sorkalle, minne sivusta ja nopeasti haisteltua pois - saisi olla kiinnostuneempi.

 

clumberinspanieli, narttu, s. 12.12.2005 Rek. no FIN39053/06
Shogun's Spice Twice Cottontail AVO 2
Sarlin Ira Ralf Klenberg 38 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Ira Sarlin

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Jäljentekijöiden jäljenteon jälkeen joku eläin oli kääntänyt alkumakauksen ja Cotton haisteli sammalkasaa useaan kertaan. Ohjauksen jälkeen Cotton suunnisti jäljen sivulle, palaten itsenäisesti. Pian taas uudelleen hajuille, mistä ei palannut, hukka.

Makauskulma tarkasti, samoin toinen osuus ja kulma sekä kolmas osuus. Pientä aaltoilua tuulesta johtuen.

Cottonin työskentely on varmaa ja itsenäistä, välillä melko reipastakin ja iloista.

Kaatoa haisteli, jäi viereen.

Miellyttävää yhteistyötä, vain harmittava hukka.

 

Englanninspringerspanieli, narttu, s. 14.4.2006 Rek. no FIN26838/06
Wildomar's Dig Dub 'N' Deny AVO 1
Isola Katariina ja Johanna 48 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Katariina Isola

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Divalle näytetään alkumakaus, minkä haistelee ja lähtee lähes itsenäisesti jäljelle. Jälki kulkee kumpareisessa, kuivassa kangasmaastossa ja tuuli vaikuttaa lisää Divan aaltoiluun. Pääosin eteneminen tarkkaa, jäljen päällä aaltoilevaa.

1-osuuden alussa ja 3-osuuden lopussa jäljen sivulla ilman hajuissa, jälkimmäisestä kehoituksin takaisin hetken mietittyään rinteessä. 1. makauskulma tarkasti, 2:lle ihmetellen ja hiipien, tuijottaen ylärinteeseen. Makaus ja kulma tarkasti. Kaadolle jäi tarkasti haistelemaan.

 

 

VOI-koirat

Cockerspanieli, narttu, s. 16.5.2008 Rek. no FIN38653/08
Crab Apple's White Chocolate VOI 0
Leinonen Sanna ja Kääriäinen Johanna  

Tuomari: Jukka Kuparinen, ohjaaja Jukka Leinonen

Reipas lähtö. 1. osuus hyvää maavainuista jäljestystä. Heti 1. kulman jälkeen suora poistuminen jäljeltä ja tuomittiin hukka. Samalla osuudella taas samaan suuntaan niin pitkään, että tuli toinen hukka. Loppu jälki taas parempaa jäljestystä. Kulmat pienillä lenkeillä, katkokulma tekijöiden jälkeä pitkin. Makuut nopeasti nuuhkaisten. Kaadon ohitti huomiotta ja koe päättyi kolmanteen hukkaan. Palautettiin vielä kaadolle, mutta se ei kiinnostanut.

Tänään ei ollut Nellin päivä.

 

englanninspringerspanieli, narttu, s. 16.8.2008 Rek. no FIN52149/08
Korppalon Bella Coola VOI 0
Nurminen Veli ja Puisto Hanna  

Tuomari: Jukka Kuparinen, ohjaaja Veli Nurminen

Rauhallinen lähtö. Koira jäljestää pääosin ilmavainulla jäljen molemmin puolin pyörteillen. 1. osuuden nopeasti nuuhkaisten lähtee määrätietoisesti pois jäljeltä ja tuli hukka. Palatuksen jälkeen 1. osuus loppuun hyvin, mutta oikaisee katkokulman ja ylittää jäljen eikä jatka toista osuutta, vaan poistuu taas jäljeltä ja toinen hukka. Toinen osuus hyvin makuukin tarkastaen. Kulmalta lähtee väärään suuntaan ja kolmas hukka ja koe keskeytetään. tullaan jälki loppuun ja kaato kiinnosti. Tänään ilmavainuinen koira kiinnostui jostain muusta kuin jäljestä.

 

clumberinspanieli, uros, s. 9.2.2008 Rek. no FIN18618/08
Spice Twice Yes Or Snow VOI 2
Kostiainen Mari-Anne Sarlin Ira 35 pistettä

Tuomari: Kati Huovila, ohjaaja Mari Kostiainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Näytetyn makauksen Reno haistelee ja ohjauksesta aloittaa ilma- ja maavainuisen jäljestyksen, mikä on erittäin varmaa, etenkin makauksilla. 2-osuuden alkuun saakka työskentely on aaltoilevaa ja ilmeisesti marjastajien jälkiä haistelevaa, pääosin koko ajan jäljen ja tien välissä. Katkokulma 1-osuudella reilusti ulkokautta kaartaen 2-osuudelle, missä tarkistuksia. 2-kulmalta pitkäksi ja hetken mietinnän sekä kehoitusten jälkeen palasi työmaalle. 3-kulma tarkasti. Ennen kaatoa ilmavainulla sorkan taakse tuulen painaessa hajua. Ohjaaja yritti "kaikkensa" Renon saamiseksi jäljelle ja kaatolle - onnistumatta, hukka. Puhtaalta jäljeltä sorkalle, mihin jäi viereen.

Tänään Renon nenä ja ohjaajan ohjauskeinot näkyvät pisteissä.

 

englanninspringerspanieli, uros, s. 14.4.2007 Rek. no FIN28723/07
Riverando Casablanca VOI 2
Kopra Tuija 38 pistettä

Tuomari: Jukka Kuparinen, ohjaaja Tuija Kopra

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hyvä lähtö. Koira etenee jäljen molemmin puolin aaltoillen sekä maa- että ilmavainua käyttäen. 1. ja 3. kulma hyvin, katkokulmalla runsaita lenkkejä ennen kuin jatko löytyi. Makuista yhden osoitti hyvin, kaksi nopeasti nuuhkaisten ja yhden ohitti. Kolmannen osuuden lopussa lampi veti puoleensa niin paljon, että tuli hukka. Palautuksen jälkeen loppu taas aaltoillen jäljen sivuilla. Kaatokin ja löytyi ja se kiinnosti.

Lampi ja siellä ollut soutuvene pilasivat tämän päiväisen suorituksen.

 

walesinspringerspanieli, uros, s. 22.5.2008 Rek. no FIN33939/08
Wild Fellow\'s Royal Crown VOI 1
Turunen Marianna 43 pistettä

Tuomari: Jukka Kuparinen, ohjaaja Marianna Turunen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Nopea lähtö. Koira jäljestää maa- sekä ilmavainua käyttäen jatkuvasti pieniä tarkistuksia jäljen sivuilla tehden. Normaalikulmat vaivatta, katkokulmalla jatko löytyy pienillä lenkeillä. Makuista kolme osoittaa hyvin, yhden kiertää. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. tänään turhat tarkistelut pudottavat pisteitä reippaalta jäljestäjältä.

 

cockerspanieli, uros, s. 4.6.2009 Rek. no FI35768/09
Raccoon\'s Sunny Shimmer VOI 1
Miura Akane 46 pistettä

Tuomari: Jukka Kuparinen, ohjaaja Akane Miura

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Rauhoitettu ohjattu lähtö. Koira jäljestää maavainulla edeten sopivaa vauhtia. Makuista yhden osoittaa vain katseella, yhden nopeasti nuuhkaisten. Kaksi viimeistä osoittaa hienosti. Katkokulmalla isompia lenkkejä ennen kuin jatko löytyi. Normaalikulmat pienemmillä lenkeillä. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Lisää kiinnostusta makuille, niin pisteet vielä paranevat.

 

cockerspanieli, uros, s. 16.7.2006 Rek. no FIN39782/06
Loitsutuulen Wizard VOI 1
Helle Riitta 48 pistettä

Tuomari: Jukka Kuparinen, ohjaaja Lassse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvä lähtö. Koira jäljestää maavainulla tarkasti ja nopeasti edeten. Koko jäljellä muutama tarkistuspyörähdys, muuten jäljen päällä edeten. Makuut osoittaa hyvin. Kulmat vaivatta. Katkokulma selvisi lenkein ja lopulta tekijöiden jälkiä pitkin.

Kaadolle suoraan ja se kiinnosti.